Matematik

inhomogen linær diff ligning

06. november 2011 af teamwork (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

2*(diff(x(t), t))+2*x(t)-exp(-t)*cos(8*t) = 0

hvordan kan jeg gøre rede for at lignengen er en inhomogen førsteordens lineær differentialligning med
konstante koefficienter.

højre siden skal jo være forskellig fra 0, men det er den ikke her.

nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen er af frrste orden, da den involverer x(t) og x'(t) . Den er lineær, da der indgår en lineær kombination af x(t) og x'(t). Ligningen har konstante koefficienter, da koefficienterne til x(t) og x'(t) er konstante. Ligningen er inhomogen, da højresiden i normalformen ikke er 0.


Svar #2
06. november 2011 af teamwork (Slettet)

 

tak for svaret.

hvordan ser vi at der er en linær kombination af x(t) og x'(t)

 

er normalformen så : 2*(diff(x(t), t))+2*x(t)*cos(8*t) = exp(-t)?

eller er det noget man skal regne på for at finde frem til


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det er

2·dx/dt + 2·x(t) = e-t · cos(8t)


Svar #4
06. november 2011 af teamwork (Slettet)

og den linære kombinationa f x(t) og x'(t) skyldes at de er af samme orden ? altså at den ene fx ikke står i anden.? kan det forklares sådan her? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den er lineær, fordi der kun indgår lineære kombinationer af funktionen x(t) og dens afledede.


Svar #6
06. november 2011 af teamwork (Slettet)

jeg tror ik helt jeg forstår hvad linære komb er ... er det ikke fordi de begge to ikke er opløftede i nogeT?


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. november 2011 af Walras

En inhomogen differentialligning af n'te orden kan skrives som

dnx/dtn1dn-1x/dtn-12dn-2x/dtn-2+...+βn-1dx/dt+βn=f(x,t),

der kan forkortes ned, hvis der er tale om en inhomogen differentialligning af første orden, idet vi da har, at

dx/dt+β1x+β2=f(t,x), 

mens en inhomogen differentialligning af anden orden skrives

d2x/dt21dx/dt+β2x+β3=f(t,x).

Sammenhængen skulle være til at overskue.

#6 Den er lineær i parametrene. 


Skriv et svar til: inhomogen linær diff ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.