Matematik

Matematik Gåde

09. november 2011 af jonasbay123 (Slettet)

Hej allesammen er lidt i problemer med min aflevering håber der nogen der kan hjælpe mig :)

-På forhånd mange tak !:)

 

 

”I en Skole var Antallet af de fraværende Børn Femtedelen af Antallet af de mødte.
Havde der været 3 flere borte, vilde de fraværendes Antal have været Fjerdedelen af de mødtes.

Hv. m. var fraværende?”


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2011 af mette48 (Slettet)

fraværende Børn Femtedelen af Antallet af de mødte

fraværende børn sættes til x         mødte sættes til y

x=1/5 y

3 flere borte, vilde de fraværendes Antal have været Fjerdedelen af de mødtes.

x+3=1/4(y-3)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2011 af SuneChr

Antal mødte børn kalder vi  x .

Antal fraværende må da blive  1/5 x

3 børn mere fraværende  giver så   1/5 x + 3  = 1/4 x

Løs da denne ligning, hvor x er som anført foroven.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2011 af PeterValberg

2 ligninger med to ubekendte :-)

fraværende kalder vi for nemheds skyld for f
de mødte for m

1)   f = 1/5·m
2)   f +3 = 1/4·(m - 3)

indsættes udtrykket for f i 1) i ligning 2) kan du finde antallet af de fremmødte:

1/5·m + 3 = 1/4·(m - 3)
1/5·m - 1/4·m = -3/4
-1/20·m = -15/4
m = 300/4
m = 75

dermed kan antallet af fraværende bestemmes med lign. 1):

f = 1/5·75 =15 børn

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
09. november 2011 af jonasbay123 (Slettet)

Tusind tak skal i have ! er virkelig glad for hjælpen:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2011 af madsfck (Slettet)

1/5·m - 1/4·m = -3/4
-1/20·m = -15/4
m = 300/4
m = 75 

 

kan nogle forklare hvad der sker fra den første linje vidst her til nummer 2 ? hvor får du -15 fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2011 af PeterValberg

ja da, her er en lidt anden måde at gøre det på:

der var indsneget sig en lille fejl, et 3-tal blev væk (se den korrigerede version her)

1/5·m + 3 = 1/4·(m - 3)
1/5·m - 1/4·m = -3/4 - 3          kan egentlig også skrives således:
m/5 - m/4 = -3/4 - 12/4                 brøkerne skal på fælles brøkstreg, hvilket kræver en fælles nævner (20)
(4m)/20 - (5m)/20 = -15/4       så kan brøkerne trækkes fra hinanden
(4m - 5m)/20 = -15/4
-m/20 = -15/4                            begge sider ganges med -20 (så m kommer til at stå alene og positiv
m = 300/4                                  brøken forkortes
m = 75

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2011 af madsfck (Slettet)

tak, men jeg vil bare gerne lige vide hvor han får - 15/4 fra ? den hedder jo -3/4 og så ganger du med -20 og det giver hvertfald ikke - 15 ;) 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2011 af PeterValberg

#7 se llige den korrigerede version af #6

der var et 3-tal, der blev væk

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. november 2011 af madsfck (Slettet)

Jeg forstår det altså ikke, kan du ikke forklare hvad du gør mellem hver udregning, det ville virkelig være en stor hjælp, for det er specielt her det går galt 

1/5·m - 1/4·m = -3/4 - 3       
m/5 - m/4 = -3/4 - 12/4

 og her

-m/20 = -15/4                            begge sider ganges med -20 (så m kommer til at stå alene og positiv

m = 300/4


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. november 2011 af PeterValberg

1/5·m - 1/4·m = -3/4 - 3      
m/5 - m/4 = -3/4 - 12/4          brøken -12/4 fremkommer fordi -3 = -12/4

og for at komme dig i forkøbet :-) så er det interessant at omskrive det hele tal 3 til en brøk med nævneren 4, da den skal trækkes fra en brøk med nævneren 4

-m/20 = -15/4                            begge sider ganges med -20 (så m kommer til at stå alene og positiv

 

-20(-m/20) =-20(-15/4)
(20m)/20 = (-20·(-15))/4
m = 300/4

giver det mening ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. november 2011 af madsfck (Slettet)

jep har lige siddet og tænkt over den, og havde lige glemt, at man skulle gange i tælleren :) Mange tusinde tak


Skriv et svar til: Matematik Gåde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.