Matematik

Afledt funktion

24. november 2011 af Korkproppen (Slettet)

I en opgave skal jeg bestemme den afledte funktion til sinh-1(x)

Det har jeg gjort og jeg er kommet frem til 1/sqrt(x2+1)

Det næste jeg skal er at bruge dette til at bestemme det ubestemte integrale: ∫(1/√(x2+1)

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2011 af Walras

...at integrere er det modsatte af at differentiere... Husk den abitrære konstant ved ubestemte integraler.


Svar #2
24. november 2011 af Korkproppen (Slettet)

Jeg er stadig ikke helt med. Jeg tror ikke helt jeg forstår spørgsmålet.


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. november 2011 af Walras

Når nu f(x)=sinh-1(x) og f'(x)=1/(√(x2+1)), er det klart, at f(x)=∫1/(√(x2+1))dx=sinh-1(x)+k, hvor konstanten er triviel.


Svar #4
24. november 2011 af Korkproppen (Slettet)

f(x)=∫1/(√(x2+1))dx=sinh-1(x)+k

er det svaret?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. november 2011 af Walras

Det vil jeg da tro. Men du kan naturligvis direkte se, at 

f(x)=∫1/(√(x2+1))dx=ln(|√(x2+1)+x|)+k,

hvilket vistnok svarer til sinh-1(x), hvis jeg ikke husker helt galt. Den numeriske værdi er endda irrellevant, da √(x2+1)+x>0 for alle x.


Svar #6
24. november 2011 af Korkproppen (Slettet)

Husker galt? Hvordan kan du overhovedet så meget som huske det mindste af alt det her?? :-D

Mange tak for din hjælp, jeg har fået fat på det nu, bare jeg ikke skal regne på noget, så går det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2011 af dunzen (Slettet)

Jeg sidder og regner samme opgave, men kan ikke få den afledte til blive 1/sqrt(1+x^2). 

Jeg ved: sinh^-1(x) = ln(x + sqrt(1+x^2))

og den afledte må så være:

(sinh^-1)'(x) = 1/x *(x+sqrt(1+x^2) + ln(1+1/(2*sqrt(1+x^2)) * 2x)

Kan du hjælpe med at forkorte dette udtryk til 1/sqrt(1+x^2)?


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det hedder den afledede funktion, ikke den afledte, når man taler om en funktions differentialkvotient.

Med x = sinh(y) = (ey - e-y)/2 fås

(ey)2 -2x·ey -1 = 0 , hvoraf

ey = (2x ± √(4x2+4))/2 = x ± √(x2+1) ,

og da ey > 0 , benyttes den positive rod, og man får 

y = sinh-1(x) = ln(x + √(x2+1))

Vi har da

dy/dx = (sinh-1(x))' = (1/(x + √(x2+1))) · (1 + x/√(x2+1)) = 1/√(x2+1)


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. november 2011 af mathon

se
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. november 2011 af mathon

se

Vedhæftet fil:udledning_23.doc

Skriv et svar til: Afledt funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.