Fysik

1. Kernebatteri

28. november 2011 af Reimz (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej alle sammen, håber jeg kan få lidt hjælp til det her, da jeg sidder lidt fast med den.

Opgave lyder:

I måneraketten Apollo 12 fandtes et kernebatteri, som indeholdt 3,8 kg 238Pu. Halveringstiden for 238Pu er 87,7 år.

a)   Beregn antal 238Pu-kerner og aktiviteten fra 238Pu i dette batteri.

238Pu henfalder ved en  alfa-proces, som vist på energidiagrammet.
Ved hvert  alfa-henfald frigøres 5,592MeV i form af bevægelsesenergi. 1MeV = 1,602.10-13J.
I kernebatteriet omdannes noget af den frigjorte energi fra  alfa-henfaldene til elektrisk energi. Batteriet afgiver elektrisk energi med effekten 60 W.

b)  Hvor megen energi frigøres per sek. ved  -henfaldene, og hvor stort er kerne-batteriets nyttevirkning?

 

tusind tak på forhånd!!

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad har du selv prøvet?


Svar #2
28. november 2011 af Reimz (Slettet)

#1: altså jeg sidder fast i starten..

der hvor jeg skal regne antal kerner. Jeg forstår ikk hvordan jeg skal gøre det med de informationer jeg får opgivet.

men jeg tænker lidt på formlen

N(t) = N0(½)^t/T½

men jeg kender jo kun massen og halveringstiden også er jeg ikk sikker på hvad jeg skal.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2011 af Jerslev (Slettet)

#2: Omregn massen af isotopen til unit. Så kan du regne ud hvor mange isotoper du har i prøven. Efterfølgende kan du benytte halveringstiden til at beregne henfaldskonstanten og så benytte, at A = k*N til at beregne aktiviteten.


Svar #4
28. november 2011 af Reimz (Slettet)

ahhh tusind tak, jeg forstår det nu!!


Skriv et svar til: 1. Kernebatteri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.