Matematik

MEGET SVÆR OPGAVE!

28. november 2011 af 07selmer (Slettet) - Niveau: A-niveau

Det drejer sig om opgave 126, i bogen Teknisk matematik. Så hvis nogle kender den, og ved hvordan den skal løses, vil jeg meget gerne have hjælp!

Man skal finde længderne a1, a2, b1, b2. 

Vedhæftet fil: Figur 4.47.jpg

Svar #1
28. november 2011 af 07selmer (Slettet)

Der er vedhæftet et billede


Brugbart svar (3)

Svar #2
28. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man skal forsøge at nå frem til 4 uafhængige ligninger i de fire ubekendte.

Stykkerne (a1-10) og (25-b1) indgår i en retvinklet trekant med hypotenusen 24 --> Pythagoras.

Stykkerne (a2-a1) og (b2-b1) indgår i en retvinklet trekant med hypotenusen 17 --> Pythagoras.

Trekanten i midten har alle tre sider kendt, hvorfor cosinusrelationerne vil give alle tre vinkler.

Derved får man en vinkel kendt i den retvinklede trekant med stykkerne (a1-10) og (25-b1), og udtrykket for tangens til denne vinkel giver en 3. relation.

Da trekanten er retvinklet, kendes også den tredje vinkel i denne trekant, og man kender derfor en vinkel i den retvinklede trekant med stykkerne (a2-a1) og (b2-b1), og udtrykket for tangens til denne vinkel giver en 4. relation.


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. november 2011 af mette48 (Slettet)

b2+30*sin22=25

a2-10=cos22

sæt værdierne ind i #1s ligninger


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man benytter Mette's formler i #3

25 - b2 = 30·sin(22º) ,
a2 - 10 = 30·cos(22º)

til at beregne a2 og b2 . (a2 = 37,816  ,  b2 = 13,762).

Dernæst bestemmes vinklen θ ved siden af vinklen på 22º ved hjælp af cosinusrelationen

cos(θ) = (302 + 242 - 172) / (2·30·24) , dvs

θ = 34,482º

og vinklen φ ved siden af vinklen θ bestemmes så af

φ = 90º - 22º - θ = 33,518º .

Endelig bestemmes a1 og b1 af

a1 - 10 = 24·sin(φ) ,
25 - b1 = 24·cos(φ)

(a1 = 23,253  ,  b1 = 4,991)


Skriv et svar til: MEGET SVÆR OPGAVE!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.