Fysik

NTC Modstand - E6 Fysik Opgave

30. november 2011 af UrbanAfro (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej alle


En NTC-modstand er en komponent, hvis resistans er en aftagende funktion af temperaturen. Grafen viser, hvordan resistansen R af en NTC-modstand afhænger af temperaturen.

http://rkramme.dk/stuk/fysik/opg/afl07.pdf  (for grafen)

NTC-modstanden forbindes med en resistor og en spændingskilde som vist på figuren.
1) Jeg vil bestemme NTC-modstandens resistans ved 20,0°C. Beregn strømstyrken gennem NTC-modstanden ved denne tempretatur.

den opgave har jeg lavet :)


Når NTC-modstanden har en højere temperatur end omgivelserne, afgiver den varme med effekten:
P = a(T-T_0)

Hvor T er NTC-modstandens temperatur, T0 er omgivelsernes temperatur og α = 25,0mW/K
NTC-modstandes sluttes til en strømkilde, så strømstyrken gennem den hele tiden er 10,0 mA.


2) Bestem den temperatur NTC-modstanden opnår, når omgivelsernes temperatur er 19,0°C. Gør herunder rede for de relevante antagelser.

det er denne opgave jeg ikke helt kan finde ud af

håber er er nogle der kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2014 af babbooo (Slettet)

du kunne måske skrive det svar du har fundet frem til i den første? :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. maj 2014 af hesch (Slettet)

Ad  2) Bestem den temperatur :  Det står der ikke, der står: Vurdèr den temperatur, hvilket er en lidt blødere formulering.

Man må gætte (systematisk), for man kender ikke den matematiske funktion af kurven:

Gæt           R            P            ΔT         T

25,1C        1kΩ      100mW      4K       23C         ( for højt gæt, fejl = 25,1C - 23C = 2,1C )

22,8C       1,1kΩ     110mW     4,4K    23,4C        ( for lavt gæt, fejl = -0,6C, næste gæt ved interpolation )

23,3C       1,08kΩ   108mW     4,32K  23,32C      ( close enough, fejl = -0,02C )

R aflæses af kurve.

P = I2 * R

ΔT = P / α

T = 19C + ΔT

Der er ingen relevante antagelser, men en fejlkilde er aflæsningsnøjagtighed af kurve.


Skriv et svar til: NTC Modstand - E6 Fysik Opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.