Matematik

en svær opgave.

02. december 2011 af lahme (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej.

det er en opgave som jeg har løst, men er ikke sikker om det er rigtigt.

 

Her er den:
En familie af fukntioner fa er bestemt ved
fa(x)=x^3-2x^2-4x+a, x E [-1;3]

1. Bestem fa(2) udtrykt ved a.( her skal jeg jo bare sæt 2 ved x´s plads..men hvad mener de med "udtrykt ved a"?)

2. Bestem værdimængden for fa udtrykt ved a

3. Bestem de værdier af a,for hvilke linjen med ligningen y=-5x+3 er tangent til grafen for fa.

jeg har løst den 1. og den 2. og den 3. men er mest usikker ved den 3.

her er den jeg har løst:

Bestem værdier af a: 
f(x) = x³ - 2 x² - 4 x ↔ f_a^' (x)=3 x² - 4 x - 4=-5  

solve(3 x^2- 4 x - 4=-5,x)→x=1 og x=1/3 

Det er de x-værdier hvor tangenten f_a (x) skærer.

Indsætter x-værdierne på tangentens ligning, som er y=-5x+3:

y=-5x+3↔-5·1+3=-2

y=-5x+3↔-5·1/3+3=1,3

Mine y-værdier for tangentens ligning er -2 og 1,3.

1 og 1/3 er nu to koordinater, som skal indsættes i f_a (x) og finde de tilhørende a-værdier:

solve(1^3 - 2 ·1^2 - 4 · 1 + a=1,a)→ 3

solve(1/3-2?·1/3?^2-4·1/3+a=1,3,a)→1,5  

Dvs. at mine a-værdier er 3 og 1,5.

er det rigtigt svar? er det rigtige måde lave opgave på?

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. december 2011 af AskTheAfghan

Du skrev:  "solve(1/3-2?·1/3?^2-4·1/3+a=1,3,a)→1,5"  <-- du har tastet forkert ind ..

Det skulle have stået; "solve((1/3)^3 -2·(1/3)^2 - 4·(1/3)+a = 1.33,a)" eller  solve(fa(1/3) = 4/3,a)

lad y = g(x), så

solve(fa(x) = g(x) and fa'(x) = g'(x) , {x,a})      svar:   x = 1 and a = 3   or   x = 1/3 and a = 77/27


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man har

fa(x) = x3 -2x2 -4x +a .

De punkter, hvor grafen for fa(x) har en tangent med hældning -5 findes ved at løse

fa'(x) = -5, dvs 3x2 -4x -4 = -5 , eller

3x2 -4x +1 = 0 ⇔ x = (4±2)/(2·3)  ⇔ x = 1 ∨ x = 1/3 .

For linien y = g(x) = -5x+3 har vi g(1) = -2 og g(1/3) = 4/3 , og vi har

fa(1) = -5+a og fa(1/3) = 1/27 -2/9 -4/3 +a = -41/27 +a

Linien y = -5x+3 er derfor en tangent til grafen for fa(x), hvis

fa(1) = g(1) eller hvis fa(1/3) = g(1/3) , dvs

-5+a = -2 ∨ -41/27 +a = 4/3 , dvs.

a = 3 ∨ a = 77/27  


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. december 2011 af studentereksamen (Slettet)

Hej Avais pas på Rasmus ikke ser det du laver lige nu ;) god arbejdslyst med aflevering 3,8 ;)

men jeg forstår ikke hvorfor du skriver -5?? og hvordan har du fået tangentens ligning??


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Linien med ligningen y = -5x+3 har hældningskoefficienten -5 .


Skriv et svar til: en svær opgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.