Matematik

2. gradsligning

02. december 2011 af mogens91 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa,

Jeg har følgende vedhæftede opg., som jeg har svært ved at løse.

Er der nogen, der vil hjælpe mig? Gerne med dokumentationer, så jeg kan lære noget. :)

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen er

3x/(x+1) - 8 = -3x/(x-1)

Gang ligningen med brøkernes fællesnævner og reducer.


Svar #2
02. december 2011 af mogens91 (Slettet)

Jamen det er netop også et problem for mig. Algebra er ikke min stærke side,


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du bliver netop bedre ved selv at prøve. Fællesnævneren er (x+1)(x-1) . Prøv nu at gange ligningen med det.


Svar #4
02. december 2011 af mogens91 (Slettet)

ok:
 

(x-1)*3x/(x-1)*x+1-8x-8=(x+1)*(-3x)/(x+1)*x-1

Herfra, hvor man skal reducere, har jeg problemer. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du skal også gange leddet -8 med (x+1)(x-1) , og i de to andre led kan man forkorte samme faktor i tæller og nævner ud. Man får

(x+1)(x-1)·3x/(x+1) -8(x+1)(x-1) = (x+1)(x-1)·(-3x)/(x-1) ,

der reduceres til

3x(x-1) -8(x+1)(x-1) = -3x(x+1) , som vi kan skrive

3x(x-1) + 3x(x+1) -8(x+1)(x-1) = 0 , eller

3x(x-1 + x+1) -8(x+1)(x-1) = 0 , eller

3x·2x -8(x+1)(x-1) = 0 , eller

6x2 -8(x+1)(x-1) = 0

Benyt nu en kendt kvadratsætning til at udregne (x+1)(x-1) og løs så endelig ligningen.


Svar #6
02. december 2011 af mogens91 (Slettet)

Aha:
 

6x2-16x=0

 

Så skal jeg bare lige løse den


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, du skal først reducere ligningen korrekt. Dit resultat er ikke korrekt.

Du må have lært, at (x+1)(x-1) = x2 - 1 ? Derfor er

-8(x+1)(x-1) = -8x2 +8 , og dermed fås

-2x2 +8 = 0


Svar #8
02. december 2011 af mogens91 (Slettet)

ahh,

 

-8=2x^2

 

x^2=-8/2=-4

 

±√(-4)=√(x^2)
±2=x


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du sjusker med fortegnene. Det er

2x2 - 8 = 0 , dvs

x2 -22 = 0 , eller

(x+2)(x-2) = 0 , hvoraf

x = 2 eller x = -2


Svar #10
02. december 2011 af mogens91 (Slettet)

Jeg forstår bare ikke, hvordan du kom fra 

2x2 - 8 = 0

til

x2 -22 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #11
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man dividerer med 2

x2 -4 = 0

og bemærker, at 4 = 22 , så

x2 -22 = 0


Svar #12
02. december 2011 af mogens91 (Slettet)

Når jo. Kan godt mærke, at det er sent på aftenen :)
Dette afleder et andet spørgsmål:
Nu er det jo meget indlysende, at 2giver 4, men hvad nu, hvis vi havde et meget stort tal, som vi slet ikke kunne overskue? Er der ikke en formel, der siger, at potensen af x er lig med et eller andet? 
Det var meget kringlet formuleret.


Brugbart svar (1)

Svar #13
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du har helt ret: det er meget kringlet formuleret. Hvis der i stedet for 4 havde stået et positivt tal a, ville vi have

x2 - a = 0 , og dermed

x = ±√a


Skriv et svar til: 2. gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.