Matematik

vektorer i planen

03. december 2011 af Knuwd (Slettet)

I et koordinatsystem er en linje givet med parameterfremstilling

x = 7 + 3t

y = -6 + 4t


t   (-   R

beregn afstanden fra punkt P(2,4) og linjen

 

 

Er der nogen som kan hjælpe mig med denne opgave? Jeg klarer ikke engang at begynde på den! :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Punktet på linien svarende til parameterværdien t har koordinaterne (7 + 3t ; -6 + 4t) . Find afstanden mellem dette punkt og det givne punkt P som en funktion af t, og find minimum for denne funktion.

Alternativt kan man finde liniens ligning og indsætte punktet P's koordinater i liniens normerede ligning tkil beregning af afstanden mellem P og linien.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. december 2011 af peter lind

Du kan finde ligningen for linjen og dernæst bruge afstandsformlen.

Alternativ. Find ligningen for den ligning, som går gennem punktet  og  hvis  normalvektor er retniongsvektor for den givne linje. find skæringspunktet mellem de 2linjer. Afstanden mellem særingspunktet og det opgivne punkt er den søgte afstand


Svar #3
03. december 2011 af Knuwd (Slettet)

Tak for hjælpen, men jeg forstår det ikke rigtigt endnu. Jeg har aldrig regnet dette før, så, hvordan finder jeg ligningen for linjen? :)


Svar #4
04. december 2011 af Knuwd (Slettet)

Nå, jeg tror jeg har fundet ud af det. Om der er nogen som keder sig, og gider at regne resultatet ud, så kan han godt fortælle mig sit resultat..

Jeg var ikke helt sikker hvordan man regnede det, så fik 2 resultater, fordi jeg regnede det på 2 måder(hvor en er 100% ikke rigtig openbart)... 2.8 og 10..


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Afstanden d mellem et punkt (7 + 3t ; -6 + 4t) på linien og punktet P(2;4) er bestemt ved

d2 = (7-2+3t)2 + (-6-4+4t)2 = (5 + 3t)2 + (-10 + 4t)2

Heraf fås så

2d·d'(t) = 2·(5 + 3t)·3 + 2·(-10 + 4t)·4 = 0 ⇒ (5 + 3t)·3 + (-10 + 4t)·4 = 0 ⇒ 25t = 25 ⇒ t = 1

Den mindste afstand, afstanden fra punktet P til linien, er da

d(1) = √( (5+3)2 + (-10+4)2 ) = √(82 + 62) = 10


Skriv et svar til: vektorer i planen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.