Matematik

Vektor - Cirkel og tangent

05. december 2011 af nette277 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Efter længere tids sygdom er jeg kommet lidt bagud med matematikken, men der jo ikke andet at gøre end at prøve. Jeg har fået en opgave som jeg dog bare ikke kan få til at give mening.

En cirkel er givet ved ligningen:

x2+y2-4x+10y-8=0

a) Bestem centrum og radius

Det gjorde jeg ved at bestemme cirklens ligning ved at omskrive lidt på ligningen.

x2+y2-4x+10y-8=0

<=>

x2-4x+22+y2+10y+52-8=0

<=>

(x+2)2+(y-5)2=8+52+22=37

<=>

(x+2)2+(y-5)2=37

Centrum=(-2,5)

Radius=√37

Er det rigtigt?

b) Bestem en ligning for tangenten i puntet (P(3,1)

Og så gik jeg i stå.... :)


Jeg ville være jer evig takniemlig, hvia i kunne hjælpe mig i gang :D Svar haster desværre.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2011 af PeterValberg

jeg får:

(x - 2)2 + (y + 5)2 = 37

altså centrum i C(2,-5) og radius r = √37

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2011 af PeterValberg

mht til tangenten:

normalvektor for tangenten:    PC = (2-3 ; -5-1) = (-1 ; -6)

gennem punktet (3,1)

-1(x - 3) - 6(y -1) = 0
-x + 3 - 6y + 6 = 0
-x - 6y + 9 = 0

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
05. december 2011 af nette277 (Slettet)

Tak :D Det var en stor hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. december 2011 af Krabasken (Slettet)

a) Pas på fortegnene i parenteserne - !

b) OP's hældning = (y2-y1) / (x2-x1) = (1-(-5)) / (3-2) = 6

T's hældning = -1/6

T:  y = -1/6 * (x-3) + 1  (reduceres)


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. december 2011 af mathon

...eller

     cirkelligning
                                            (x-2)·(x-2) + (y+5)·(y+5) = 37

     tangentligning
                                            (3-2)·(x-2) + (1+5)·(y+5) = 37

                                            (x-2) + 6·(y+5) = 37

                                             x-2 + 6y + 30 = 37

                                             x + 6y = 9

                                             6y = -x + 9

                                             y = -(1/6)x + (3/2)

 

 

 


Skriv et svar til: Vektor - Cirkel og tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.