Matematik

2 opgaver jeg desværre ikke klarer finde ud af

07. december 2011 af Knuwd (Slettet)

Første opgave) jeg får at vide at vektor a = (-3 ; 2)
og jeg får at vide at:

vektor b = vektor a + t gange vektor a-hat

 

Så skal jeg finde t, så at vinkelen imellem vektor a og b er 60!



og den anden opgave:

vektor a= (5 ; =)   , og vektor b = (1.5 ; 2.6)


nu skal jeg finde tallet t, så at vektoren (t gange vektor a + vektor b) står vinkelret på vektor a

 

Håber nogen kan hjælpe mig lidt med disse opgaver ! :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. december 2011 af AskTheAfghan

Du er nødt til at formulere dine opgaver lidt mere overskueligere (fremover).

1. opg) a = [-3 ; 2]    og    b = a + t·â = [(-2t - 3) ; (2 - 3t)]

cos(θ) = (ab)/(|a|·|b|)

Løs så ligningen i t, hvor cos(60º) = (ab)/(|a|·|b|)

2. opg) Der mangler noget. De to vektorer, der er vinkelrette (ortogonale), vil skalarproduktet (t·a + b) • a = 0


Brugbart svar (2)

Svar #2
07. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

I den første opgave er a = (-3;2) og b = a + t·â . Benyt nu formlen for cosinus til vinklen v mellem to vektorer a og b :

cos(v) = (ab) / (|a||b|)

sammen med v = 60º til at bestemme t.

I den anden opgave skal man bestemme t, så at

(t·a + b) • a = 0 , dvs

t = - (a b) / |a|2


Svar #3
07. december 2011 af Knuwd (Slettet)

jeg forstår det endnu ikke helt, men det begynder at komme tror jeg .. uff, jeg burde ikke valgt at skrive dette projectet i regning ..

hvordan regner jeg videre med [(-2t - 3) ; (2 - 3t)]

 

og kan jeg få lidt mere forklaring, f.x. hvorfor det bliver t = - (a • b) / |a|2 ?

 

Tak! :)

 

 

 


Svar #4
07. december 2011 af Knuwd (Slettet)

jeg har regnet opgave 2 nu, men jeg ved ikke hvordan jeg kommer videre i opgave 1


Jeg har regnet, at prikkproduket mellem a og b er 13 . hvad gør jeg så? hvordan finder jeg længden af b?


Brugbart svar (2)

Svar #5
07. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man benytter formlen for beregning af længden af en vektor a = (a1 , a2) :

|a| = √(a12 + a22)

I opg 1 har man

|a|2 = 32 + 22 = 13 ,

|b|2 = (a + t·â) • (a + t·â) = |a|2 + t2|a|2 = 13(1+t2) ,

ab = a • (a + t·â) = |a|2 ,

hvorfor

cos(v) = 1/2 = 1/√(1+t2) ⇒ 1 + t2 = 4 ⇒ t = √3 ∨ t = -√3

I opg 2 skal man løse ligningen

(t·a + b) • a , dvs

t·|a|2 + ab = 0 , dvs

t = -ab/|a|2

Indsæt selv de korrekte værdier for a og b .


Svar #6
08. december 2011 af Knuwd (Slettet)

hvor bliver 13 af her  "cos(v) = 1/2 = 1/√(1+t2) ⇒ 1 + t2 = 4 ⇒ t = √3 ∨ t = -√3" ?


Brugbart svar (2)

Svar #7
08. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ligningen er jo

cos(v) = (ab) / (|a||b|) = |a|2 / (|a|·|a|·√(1+t2)) = 1 / √(1+t2) = (1/2)


Svar #8
09. december 2011 af Knuwd (Slettet)

ååh, ja.. takk!!! :)


Skriv et svar til: 2 opgaver jeg desværre ikke klarer finde ud af

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.