Kemi

Opløselighed af svag syre salt.

07. december 2011 af coffings (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

 

Jeg har fået en opgave jeg har svært ved at løse, så håber at der er nogen herinde der kan hjælpe. 

 

Syren H2B afgiver en hydron - HB^-. Der laves salt af dette stof med et alkalimetal. Saltet kalder vi MHB, saltets opløselighedsprodukt er [M+][HB-]=10^-4. 

Jeg bliver spurgt hvor meget salt jeg kan opløses i 1 liter væske når pH af den mættede opløsning er 4,5. pKs af HB- er 4,23. 

Hvordan griber jeg dette an? 

 

pH=4,5 svarer til [Oxonium]=3,16*10^-5 M ... ud fra HB-'s ligevægtsbrøk kan jeg bestemme hvor stor en konc. af HB- der skal til for at der bliver pH=4,5 i en opløsning.

Det har jeg fået til 4,86*10^-5 M hvoraf der er 1,7*10^-5 M tilbage efter ligevægten har indstillet sig og pH faldet til 4,5. Hvis jeg ud fra dette forsøger at bestemme [M+] vha. opløselighedsproduktet får jeg: 10^-4*(1,7*10^-5)^-1=5,88M .... Det er da alt for højt?! (Da MHB har en molekylvægt på ca. 190g/mol, svarer det til at opløse over 1kg salt i 1 liter vand)

 

Håber der er nogen der kan hjælpe mig! 

 

 


Skriv et svar til: Opløselighed af svag syre salt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.