Fysik

Batteri belastet af modstand (Ohms 2. lov)

08. december 2011 af JooKK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder og betragter en fysisk model for et kredsløb bestående af et batteri som belastes af en ydre modstand Ry. Men undrer mig lidt!

Er der nogen der kan fortælle mig, hvad der bestemmer strømstyrken I i kredsløbet og spændingsfaldet Upol over modstanden Ry???

 

Fra ohms 2. lov har jeg, at

U0 = Ry * I + Ri * I

Jeg antager at batteriets hvilespænding U0 og indre modstand Ri kendes. Ligeledes er den ydre modstand Ry, som belaster batteriet, kendt.

Men.........!!!!

Hvad er det så der bestemmer hvilke værdier Upol og I får??????

Ifølge ohms lov kan man ikke umiddelbart fastlægge andet end at Ry = (Upol / I) skal gælde.

 

For mig at se kan I og Upol antage flere forskellige værdier imens Ry = (Upol / I) stadig opfyldes (skal self også opfylde ohms 2 lov), men hvad er det der fastsætter I og Upol?????

 

Hvis nogle kan give et generelt gældende svar og måske et konkret eksempel ville det hjælpe meget.

På forhånd tusinde tak for hjælpen!

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. december 2011 af mathon

 

                 I = Uo/(Ri+Ry)

                 Upol = (Ry / (Ri+Ry)) · Uo


Svar #2
08. december 2011 af JooKK (Slettet)

Hvad så hvis man istedet belaster batteriet med en pærer på f.eks 5V??? (Sådan en lille en man kan finde i fysiklaboratoratorium)

Betyder det så, at spændingen over pæreren bliver 5V eller er det blot et mål for hvornår pæren lyser bedst???

Lysstyrken afhænger vel af effekten der omsættes i pæren, Altså produkt af Upol og I?

 

Håber nogle kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2011 af mathon

 

            det afhænger af pærens resistans

                 serieforbundne  modstande deler spændingen i modstandstallenes forhold

                 I = Uo/(Ri+Rpære)


Skriv et svar til: Batteri belastet af modstand (Ohms 2. lov)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.