Matematik

Vektorregning, koordinater, firkant

10. december 2011 af Roselina (Slettet) - Niveau: A-niveau

Halløj!

Jeg har et spørgsmål vdr. en opgave vi har gennemregnet i min klasse, som jeg skal til eksamen i på mandag, men jeg forstår ikke den fremgangsmåde vi har brugt, og kan ikke finde lignende opgaver eller eksempler andre steder på nettet. Opgaven lyder:

Bestem arealet af en firkant med hjørner (1,2), (-2,3), (-3, -2) og (4, -1).

Vi har benyttet formlen 1/2(a1 •  b2 - a2 • b2)

Efter at have ganget koordinaterne sammen med hinanden får jeg at:

1/2( 7 + 13 + 11 + 9)

1/2( 40 )

Arealet er altså 20.

Hvorfor skal jeg gange med en halv, når det er en firkant? Er det ikke kun når man beregner arealer af trekanter at der skal ganges med en halv?

Jeg kan simpelthen ikke forstå det...


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. december 2011 af YesMe (Slettet)

har du læst noget med determinant?

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. december 2011 af peter lind

Det ser heller ikke rigtig ud. Lad firkanten være ABCD, hvor C ligger modsat A. Du akn så finde arealet som summen af de 2 trekanter ABD og BCD


Svar #3
10. december 2011 af Roselina (Slettet)

#1 Ja, jeg har læst om determinanten, og det gør mig kun endnu mere forvirret, for hvis determinanten skulle forestille at være arealet, så giver det endnu mindre mening hvorfor det skulle ganges med en halv...

#2 Det er noget min lærer har gennemgået på tavlen, så det burde være rigtigt nok. Jeg vil bare gerne vide hvorfor han har valgt at gange det med en halv


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. december 2011 af LuckyFoul (Slettet)

Du skal bare finde længder mellem koordinaterne og tegne firkanten med de fundne længder.. Så kan du så dele den op i to, så du har to trekanter og finde arealet af dem begge og plusse arealerne sammen..


Svar #5
10. december 2011 af Roselina (Slettet)

Ja okay... Så jeg kan ikke benytte det regnestykke jeg har nu, men skal lave et nyt?


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. december 2011 af peter lind

#3 Jeg gætter på at du har skrevet forkert af efter tavlen. Det er noget der nemt kan ske.


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. december 2011 af Enhver (Slettet)

|(a1 •  b2 - a2 • b1)|  er arealet af det parallelogram to vektorer udspænder. Ved at gange med ½ er det derfor arealet af trekanten.  1/2|(a1 •  b2 - a2 • b1)|

Du kan altså dele din firkant op i to trekanter og beregne arealet af hver trekant.

 


Svar #8
10. december 2011 af Roselina (Slettet)

Hvis jeg gør som du siger #4, så får jeg at:

A=(1,2)

B=(-2,3)

C=(-3,-2)

og...

C=(-3,-2)

D=(4,-1)

A=(1,2)

Δ1 er altså:

1/2(det(vektorAB, vektorAC)) - nomerisk værdi efter 1/2...

vektorAB = (-2 - 1) over (3 - 2) = (-3) over (1)

vektorAC= (-3 - 1) over (-2 - 2) = (-4) 0ver (-4)

T= 1/2(det( -3 -4) over  (1 -4)) = (det(1/2(16))) = 8

Δ2 er:

1/2(det(vektorCD, vektorCA)) - nomerisk værdi efter 1/2...
vektorCD = (4 - (-3)) over (-1 - 2) = (7) over (-3)

vektorAC= (1 - 4) over (2 - (-1)) = (-3) ver )

T= 1/2(det( 7 -3) (-3 3)) = (det(1/2(30))) = 15

Arealet af parallellogrammet skulle da være 15 + 8 = 24

Det er bare ikke det samme som i den anden udregning.

Har jeg regnet fejl her?

Der er ikke nogen der kan forklare hvorfor man skal gange med 1/2 i det første regnestykke, for så ville jeg nemlig godt kunne forstå det.

 

 


Svar #9
10. december 2011 af Roselina (Slettet)

Nu vedhæfter jeg en fil af den beregning jeg har lavet i første omgang, så er det sikker lettere at se hvad det er jeg prøver at spørge om :)

Vedhæftet fil:Scan.jpeg

Svar #10
10. december 2011 af Roselina (Slettet)

Ingen der kan hjælpe??


Brugbart svar (1)

Svar #11
10. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det ser ud til, at du har misforstået opgaven. Del firkanten ABCD op i to trekanter, ABC og ACD, og beregn arealet af de to trekanter særskilt, og læg så arealerne sammen til sidst.

Arealet af trekant ABC beregnes som arealet af den af de to vektorer AB og AC udspændte trekant. Arealet af trekant ACD beregnes som arealet af den af de to vektorer AC og AD udspændte trekant. Man skal derfor først beregne de tre vektorer AB, AC og AD . Se eventuelt denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1118036 .

Man finder så

A(ABCD) = A(ABC) + A(ACD) = (1/2)·|det(AB,AC)| + (1/2)·|det(AC,AD)|


Svar #12
10. december 2011 af Roselina (Slettet)

Hov! Er den sidste formel ikke også den jeg har benyttet i den vedhæftede fil?

I så fald vil jeg rigtig gerne vide hvorfor du ganger med en halv :)


Brugbart svar (1)

Svar #13
11. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man ganger med 1/2 fordi arealet af den af vektorerne a og b udspændte trekant er det halve af arealet af det af de samme vektorer udspændte parallelogram.


Svar #14
11. december 2011 af Roselina (Slettet)

Okay. Nu er jeg med. Tusind tak! Det var bare det jeg søgte svar på :)

 


Skriv et svar til: Vektorregning, koordinater, firkant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.