Matematik

Find tangent til et punkt på en cirkel.

13. december 2011 af Ebordben (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle :)

Jeg har en cirkel hvis ligning er (x-2)^2+(y-7)^2=1,41

Jeg skal nu bestemme tangentens ligning til punktet (1,8). Hvordan gør jeg det?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis cirklen har ligningen

(x - a)2 + (y - b)2 = r2 ,

og (x0 , y0) er et punkt på cirklen, er vektoren ( (x0 - a) , (y0 - b) ) en normalvektor til tangenten til cirklen i punktet (x0 , y0) . En ligning for tangenten til cirklen i dette punkt er da

(x0 - a)·(x - a) + (y0 - b)·(y - b) = r2


Svar #2
13. december 2011 af Ebordben (Slettet)

Tak, men hvordan kommer r2 ind i billedet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Som det er vist i #1. Punktet (x0 , y0) ligger både på tangenten og på cirklen.


Svar #4
13. december 2011 af Ebordben (Slettet)

Så da jeg har r^2 til at være 2 er det bare det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

I din cirkelligning i #0 er r2 = 1,41 , men det er klart, at det skal være r2 = 2, hvis punktet (1,8) skal ligge på cirklen.


Svar #6
13. december 2011 af Ebordben (Slettet)

Det var udregnet...
r^2=2. Det var fordi jeg ikke kunne finde en kvadratrod herinde.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der skal da heller ikke benyttes nogen kvadratrod til at skrive r2 = 2 .

Din cirklelligning er så korrekt skrevet

(x - 2)2 + (y - 7)2 = 2


Svar #8
13. december 2011 af Ebordben (Slettet)

Nej okay.
Men er det bare det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, 2 og √2 er da ikke det samme.


Svar #10
13. december 2011 af Ebordben (Slettet)

Nej, det jeg mente var om det var den samme r i ligningen for tagenten i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er cirklens radius, der indgår i ligningen for cirkeltangenten.


Svar #12
13. december 2011 af Ebordben (Slettet)

Okay, mange tak :)


Skriv et svar til: Find tangent til et punkt på en cirkel.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.