Matematik

Ligning

19. december 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Hej

 

Kan man løse en ligning med 3 ubekendte?


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. december 2011 af whereab (Slettet)

ja


Svar #2
19. december 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Hvordan gør man det med  hånd og lommeregner?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#0

Nej, man kan løse tre ligninger, hvori der indgår tre ubekendte.


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. december 2011 af whereab (Slettet)

#3 Det skulle jeg nu mene man kan.

Lad os tage et simpelt eksempel (en lineær ligning) 

x + y + z = 0

Hvis vi nu isolerer x

x = -y - z

ser vi, at der for enhver talværdi af y og z, svarer én ny værdi af x. Vi kunne f.eks. vælge y=1 og z=1, da er x=-2. Der er altså uendeligt mange løsninger.

y og z kan betragtes som frie paramtre, der kan omdøbes til hhv. t og s dvs.:

y=t,  z=s,   x=-t-s

Den fuldstændige løsning kan så opsrives således:

(x,y,z) = t(-1,1,0) + s(-1,0,1)


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#3

Ja, den på denne måde, men jeg tror hun mener 3 ligninger med 3 ubekendte, hvor man finder de 3 løsninger til ligningssytemet. Man kan jo ikke løse een ligning med 3 ubekendte, hvis ikke du har 3 ligninger til dem?

Men det var bare min måde, jeg fortolkede spm. på.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. december 2011 af whereab (Slettet)

Man kan jo ikke løse een ligning med 3 ubekendte, hvis ikke du har 3 ligninger til dem?

At løse en ligning er at finde det eller de tal, der gør ligningen til et sandt udsagn. I #4 fandt jeg samtlige tal der opfylder ligningen, og jeg har derved løst én ligning med tre ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. december 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#6

Du antager jo i #4, at y = 1 og z = 1. Hvis nu vi siger, at man ikke må antage noget som helst, og kun skal fberegne sig frem til løsningerne til de tre ligninger, og ikke uendelige-løsningen, hvordan ville du så løse ligningen: x + y + z = 2 ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. december 2011 af whereab (Slettet)

Jeg antog ikke noget som helst. Jeg gav bare et eksempel på en enkel løsning, nemlig x=-2, y=1 og z=1.

Jeg kan give dig en partikulær løsning, hvis det er det du søger? I så fald x=1, y=1, z=0


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. december 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#8

Okay, men hvordan kan man løse sådan en ligning: 2x + 5y +10z = 65

Hvis den kræver en længere analyse, så bare sig det, og jeg dropper at gå efter løsningsmetoden.

PS: Det er bare en ligning fundet på nettet.


Brugbart svar (1)

Svar #10
19. december 2011 af whereab (Slettet)

På samme måde som jeg forklarede i #4. Den fuldstændige løsning opskrevet på standard parameterform er givet ved:

(x,y,z) = (65/2,0,0) + t(-5/2,1,0) + s(-5,0,1)


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. december 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#10

Så enkelt...?


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. december 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#10

Så enkelt...?


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.