Fysik

raketfysik. Hjælp til spg. vedr. forklaring på hvordan diflferentialligninger kan bruges som matematisk model for en rakets bevægelse

19. december 2011 af zrtiox (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens

Jeg er i gang med SRP, med aflevering d. 22 dec.
Jeg skriver om raketter i fagene Fysik A og Matematik A. Hvor jeg har beskiftiget mig med at beskrive nogle grundlæggende principper bag en raket (newtons love, impuls og impulsbevarelse). Desuden har jeg beskiftiget mig med to typer differentialligninger: y´=a*y+b og y´=h(x) og g(y).
Det har jeg altsammen sådan nogenlunde styr på :)


Men jeg er løbet ind i et problem. Et er af mine spørgsmål i opgave formuleringen er følgende:
"Vis hvordan differentialligninger kan bruges som matematisk model for en rakets bevægelse uden for et tyngdefelt og evt. også i et tyngdefelt".

Sådan jeg har tænkt, er at jeg vil prøve at udlede raketligningen, for en raket i frit rum. Derfor har jeg startet med at lave en impulsbevarelses betragtning, som ender ud med dette:
mdv = udm

Herefter har jeg vha. metoden seperation af de variable, seperateret de variable (som jeg er lidt i tvivl hvad er her):

dv = u* dm/m

Dette har jeg ligesom i løsnigen, integreret, her jeg har bare integreret dem i intervallerne [v0 -v] og [m0 - m].

Dermed ender jeg til sidst ud med raketligningen:

v = u*ln(m0/m) + v0


DET JEG ER I TVIVL OM:
Om jeg overhovedet har besvaret spørgsmålet i følge jer
og hvad de variable er i (hvordan man lige skal forklare det):
dv = u* dm/m


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. december 2011 af peter lind

Der findes adskillige indlæg her på portalen om raketligningen. Søg på det.


Svar #2
19. december 2011 af zrtiox (Slettet)

Ikke for at lyde flabet, men det korrekt, det svare bare ikke så meget på mine spørgsmål :(


Ud over de to spørgsmål før:
1. Har jeg overhovedet løst opgaven:
Et er af mine spørgsmål i opgave formuleringen er følgende:
"Vis hvordan differentialligninger kan bruges som matematisk model for en rakets bevægelse uden for et tyngdefelt og evt. også i et tyngdefelt".

2. hvad de variable er i (hvordan man lige skal forklare det):
dv = u* dm/m


har jeg også et tredje spørgsmål, om jeg overhovedet kan lave denne impulsbevarelsesbetragtning:
(v-u)*dm+m*(v+dv)=(m+dm)*v



 


Svar #3
20. december 2011 af zrtiox (Slettet)

Nogen der kan hjælpe ? :(


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. december 2011 af peter lind

Før udstødningen har du en raket med hastighed v og masse m. Det giver impulsen før udstødningen m*v

Efter gassen med massen dm er stødt bagud har du

gas med hastighed v-u og masse dm:    Impuls (v-u)*dm

raketten med masse m-dm og hastighed v+dv:    Impuls (m-dm)(v+dv)


Svar #5
21. december 2011 af zrtiox (Slettet)

Tak :)

Nogen der vil give deres mening på om jeg har løst opgaven, for det er jeg rigtig meget i tvivl om jeg overhovedet har :/

Et er af mine spørgsmål i opgave formuleringen er følgende:
"Vis hvordan differentialligninger kan bruges som matematisk model for en rakets bevægelse uden for et tyngdefelt og evt. også i et tyngdefelt".

 


Skriv et svar til: raketfysik. Hjælp til spg. vedr. forklaring på hvordan diflferentialligninger kan bruges som matematisk model for en rakets bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.