Matematik

ledvist integration F(0)=9

28. december 2011 af Michael28 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa alle sammen og glædelig jul.

Jeg sidder med et spørgsmål som Andersen11 egentligt hjalp mig med, men emenet gik over på noget andet, så jeg fik aldrig helt fat på løsningen af det.

Det handler om at man skal finde de første led i Maclaurinrækken for stamfunktionen F til f,
som antager værdien F(0) = 9 (Se vedhæftet)

Sådan som jeg forstår det skal man ledvist integrere Maclaurinrækken for f(x) Det vil i dette tilfælde sige:

Det vil i dette tilfælde sige Maclaurinrækken fra spørg 2, ikke?

Det jeg ikke forstår er hvordan udregningen ser ud af F(0) = 9. Hvor skal jeg brge 9 tallet henne?

Håber i kan hjælpe mig.

Mvh Michael


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det fremgår jo af svar #7 i din anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1125730#1125874

Alle leddene med xn , n ≥ 1 , har jo værdien 0 for x = 0. Derfor må konstantleddet jo være F(0).


Svar #2
28. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Hm så må det jo næsten bare være 9?

Hvis der stod F(0) = 13, så ville det være 13 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja. Det fremgår jo klart af svaret #7 i den anden tråd.


Svar #4
28. december 2011 af Michael28 (Slettet)

ok mange tak.

Synes du egentligt jeg er fatsvag Andersen?

Du virker lidt gnaven :-0


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg konstaterer blot, at du spørger om ting, du allerede har fået svar på.

Du har selv andetsteds tilkendegivet, at du er på et videregående niveau.


Svar #6
28. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Jo klart. Det er et 9 ugers kursus, jeg skal have for at komme ind på et sidefag. Så jeg skal sådan set bare bestå det, derfor vil jeg også gerne være helt sikker på at bestå det, og derfra kommer de dumme spørgsmål. Jeg er utrolig glad for din hjælp ihvertfald, det hjælper meget selvom det ikke virker sådan. Det skal iøvrigt også nævnes at jeg synes rent faktisk det er spændende, men har bare noget svært ved det.

Der er fx en anden ting der allerede er lidt sært. Jeg forstod sagtens dine forklaringer om mit tidligere spørgsmål:


Angiv den afledede for x^3 - x^5/3! + x^7/5!

Man differentierer rækken ledvist 5 gange og indsætter x = 0 . Det er så kun leddet med x5 , der bidrager, og man får så

f(5)(0) = -5!/3! = -20 hvilket vil sige:

(a·x5)''''' = (5·a·x4)'''' = (5·4·a·x3)''' = (5·4·3·a·x2)'' = (5·4·3·2·a·x)' = 5·4·3·2·1·a = 5!·a

Hvis problemstillingen nu hed:

Angiv den afledede for f(5) = 0

ud fra : x^2 - x^6/3! + x^10/5!

Skal man så stadigvæk differentierer rækken ledvist 5 gange og indsætte x = 0 . Det er mest det med at ekponenten hedder 6 og 10.

Mvh Michael

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg forstår ikke, hvad du mener med

               "Angiv den afledede for f(5) = 0"

 


Svar #8
28. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Hvis ekponenten i vedhæftet hed 10 her. Hvordan fik man så den afledede


Svar #9
28. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Før gav det mening for mig, når man skulle finde den i 5 orden, men nu bliver jeg lidt forvirret over de to ekponenter i f


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du mener altså den 5. afledede af f i 0 , dvs f(5)(0) .

Differentierer man den angivne række ledvist 5 gange, får man en række, hvis laveste led har formen ax . Dette led og alle de højere led antager værdien 0 for x = 0 , så her finder man umiddelbart

f(5)(0) = 0


Svar #11
28. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Ja den 5 afledede af f i 0, mente jeg :-/

Hvis jeg skulle gøre det, ville jeg stadigvæk gøre det sådan, men jeg ved godt det er forkert?

(a·x5)''''' = (5·a·x4)'''' = (5·4·a·x3)''' = (5·4·3·a·x2)'' = (5·4·3·2·a·x)' = 5·4·3·2·1·a = 5!·a


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Udregningen er da korrekt; men den er bare ikke relevant for den aktuelle opgave, da den forelagte funktion ikke har noget led af formen a·x5 .

Der gælder dog altid for n ≥ 5

(a·xn)''''' = a·n!/(n-5)!)·xn-5 ,

og

(a·xn)''''' = 0 , for n = 0, 1, 2, 3, 4


Svar #13
28. december 2011 af Michael28 (Slettet)

ok, nu er jeg lidt mere med.

Hvordan ville udregningen så se ud i dette tilfælde?


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Udregningen er beskrevet i #10 . Benyt udtrykkene i #12 til at indse dette.


Svar #15
28. december 2011 af Michael28 (Slettet)

det vil sige det er

x^2-x^6/3!+x^10/l5! der skal differenceres 5 gange, fordi det er den 5 afledede i 0?


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det sidste led er vel x10/5! , ikke I5! .

Ja, det skal differentieres 5 gange. Så der kommer led med x1, x5, osv. i den 5. afledede, og disse led er alle 0 for x = 0.


Svar #17
28. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Hvad med den første differencering, der får jeg jo et led med x1, ikke, eller?


Svar #18
28. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Hov, sådan her?


Svar #19
28. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Undskyld forviringen, den ville ikke vedhæfte min fil

Vedhæftet fil:temp.jpg

Svar #20
28. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Nu vil jeg da mene, at jeg har mine to led x^1 og x^5 eller?

Vedhæftet fil:temp1.jpg

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.