Matematik

Hjælp til matematik.

07. september 2003 af SP anonym (Slettet)
Hey!

Er der nogle søde rare folk her, som har lyst til at hjælpe mig med at løse disse "magiske" firkanter?

Man skal sætte et tal ind på X's plads, så summen af tallene bliver de samme i de tre rækker, de tre søjler og de to diagonaler:

8 x x
x 15 x
9 x x


a x x
x b x
c x x

På forhånd TAK for hjælpen.

Knus Sofie.

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2003 af Jean

Det må være noget med at løse nogle ligninger med nogle ubekendte.. Jeg kigger lige nærmere på den..

Svar #2
07. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Altså, i den opgave jeg har fået. Er tallene/bogstavner stilt op i et skema, med tomme pladser der hvor jeg har sat x. Så x'erne er altså nogle jeg har sat ind, for at lave det mere overskueligt fordi jeg ikke kan sætte skemaet herind..

Men tusinde tak, for du gider bruge din tid på det..

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2003 af Jean

Ved at løse den første får jeg

8 16 21
28 15 2
9 14 22

Hvis du kalder x erne for hhv. x_1,...,x_7 og stiller otte ligninger op kan du få resultatet.

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2003 af Jean

Måske en kan give mig forklaringen på hvorfor at der findes en løsning til otte ligninger med 7 ubekendte.
Er det noget med at en af ligningerne må være udspændt af nogle af de andre?


Svar #5
08. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Tusinde TAK skal du have, er virkelig glad fro d gad hjælpe mig, og det tror jeg os min lærer blir :)

Men øh, kan du ik prøve at forklare lidt nærmere hvad du mener jeg skal gøre med den sidste? Tak..

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2003 af Jean

Det sidste indlæg tror jeg ikke du skal tænke så meget nærmere over, du skal bare bruge at ligningssystemet har en løsning.

Svar #7
08. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Jamen hvordan er du så du ville sætte ligningerne op? Fatter det ik helt, men er nok os lidt fatdum..

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. september 2003 af Jean

Altså du får en ligning for hver række, søjle og diagonal. 8 i alt.

Du tager komponenterne og sætter lig en variabel, kald den x f.eks. (Denne kommer til at optræde i alle ligninger)

F.eks. får du en ligning for første søjle:

(1) 8 + x_1 + 9 = x

En god ide er at nummerere ligningerne, for så bliver det lettere at holde orden når du begynder at løse systemet bagefter.

Svar #9
10. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Undskyld, men nu spør jeg altså lige igen. Men du skal vide at jeg har været rigtig glad for din hjælp indtil videre, du må være en engel..Hehe..

Altså, når jeg så har fået stilt alle 8 ligninger op (altså for den nederste med bogstaverne) Hva er det så jeg skal gøre, for at finde x'ernes værdi?

Jeg er ved at være kørtlidt fast i denne opgave..

Svar #10
10. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Jeg har fået de 8 ligninger til:

(1) a + x_1 + c = x

(2) x_2 + b + x_3 = x

(3) x_4 + x_5 + x_6 = x

(4) a + x_2 + x_4 = x

(5) x_1 + b + x_5 = x

(6) c + x_3 + x_6 = x

(7) a + b + x_6 = x

(8) x_4 + b + c = x

Svar #11
11. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Det nemmeste er at indse, at de kendte værdier i dit magiske kvadrat tvinger summen til at være

a+b+c.

Det ses eftersom a,b optræder i den ene diagonal - og a og c optræder i den første søjle.

Brug det, og fyld dernæst ud.

Svar #12
11. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Okay, tusinde TAK skal du have. Jeg skal aflevere nu her i dag, sååe det er vist sidste chance for at jeg for det lavet. TAK for alt hjælp..


Skriv et svar til: Hjælp til matematik.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.