Matematik

integration ved substitution og partiel integration

04. januar 2012 af synkendeskude (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa jeg sidder og prøver at finde ud af integration ved substituion og partiel integration, men jeg kan slet ikke få noget som helst til at passe, så håber der er nogen, der kan hjælpe mig

 

Jeg er med på at partiel integration foretages ved

∫f(x) * g ' (x) dx = f(x) g(x) - ∫ f ' (x) g(x)

 

men f.eks, i dette stykke, kommer jeg ikke frem til noget der bare ligner det rigtige resultat:

∫ (1+x2) e -xdx

Jeg vælger først 1+x2 til at være f(x) og så må -e-x = g(x) ?

Så får jeg nemlig dette:

 

(1+x2) * (-e-x) - ∫ 2x* (-e-x) dx 

= -e-x + (-x2 * e-x ) - 2*-1/2x2e-x)

=  -e-x-x2e-x + x2e-x+k

og mit facit sigerdet skal give

 -x2e-x-2xe-x-3e-x+k

 

Kan I forklare mig hvor jeg går galt i byen?

 

Samme problem (total mangel på et rigtigt facit) får jeg når det kommer til integration ved substitution

Jeg forstår ikke helt princippet i først at udvælge en u, dernæst differentiere den og få du.

Altså jeg finder et stykke af mit integral, kalder det u, finder du og for at få det endelige resultat fjerner jeg bare du og finder integralet af u ? Hvad så med resterne af integralet?

f.eks. i stykket

∫ln(x+2)/2x+4

Vi kalder u = ln(x+2)

dermed bliver du = 1/(x+2)dx = dx/x+2 (ved ikke helt hvor de vil have dx derop at stå) 

og så får vi

∫ 1/2 u* du  = 1/4 u2 + k 

Forsvinder du bare fordi vi integrerer det? 

 

Håber nogen kan hjælpe mig lidt :)

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. januar 2012 af peter lind

Den første: Den første linje er korrekt; men derefter går det galt når du skal find ∫x*e-xdx. Du integrerer blot x og ignorerer eksponentialfunktionen. Du skal foretage en yderligere partiel integration, hvor du integrerer e-x og differentiere x

Substitutionen er korrekt men du bør erstatte u med udtrykket som funktion af x.


Svar #2
04. januar 2012 af synkendeskude (Slettet)

Tak for dit svar!

 

Jeg får stadig noget galt når jeg går videre

Er integralet ∫x*e-xdx? Altså ikke -e-x? I så fald hvorfor?

Når jeg differentierer ∫x*e-xdx får jeg x*-e-x∫ 1*(-e-x) = -xe-x- e-x

så når jeg sætter det ind i det første udtryk får jeg

 (1+x2) * (-e-x) - 2*-xe-x- e-x hvilket heller ikke giver det rigtige resultat

-e-x-x2e-x+2xe-x+e-x

Kan du se hvor jeg gør det forkert?

 

Og mht. integration ved substitution er det så rigtig nok at man bare fjerner du? og ignorerer resten af funktionen, der ikke er en del af u? eller f(x) hvis  du vil kalde det det.. jeg har nemlig lidt svært ved at forstå hvad man gør


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. januar 2012 af peter lind

I den første del smider du blot x væk, hvad du ikke kan tillade dig. differentierer du e-x får du -e-x ≠ x*e-x. I den anden roder du forskelligt sammen, så vidt jeg kan se. Differentiere du ∫x*e-xdx får du x*e-x. Som nævnt i #1 skal du bruge partiel integration. Det klarede du jo fint i den første del. så det undrer mig lidt at det går galt her.


Svar #4
04. januar 2012 af synkendeskude (Slettet)

OKay nu er jeg mildest talt lidt forvirret..

Hvorfor skal jeg differnetiere hele integralet?

 

Er den god nok frem til 

(1+x2) * (-e-x) - ∫ 2x* (-e-x) dx ?

Så skal jeg partiel integrere det integrale, der står tilbage? Der sætter jeg 2 udenfor og skal så integrere

∫ x* (-e-x) dx ikke sandt?

Så vælger jeg f(x) = x og g'(x) = -e-x

Når jeg integrerer med partiel integration er det = f(x)*g(x) - ∫ f ' (x) * g(x) 

(jeg prøver bare at skrive alt op, for jeg forstår ikke hvornår det går galt)

Det vil sige, x diff = 1 og g(x) = e-x (det var måske her jeg smed x væk?)

derfor bliver integralet  = x*e-x - ∫ 1 * e-x dx

Så 1 integreret bliver x, e-x integreret bliver -e-x

og dermed bliver hele integralet ialt:

2* ∫ x* (-e-x) dx = 2*xe-x+xe-x 

 

Som slutresultat får jeg 

 

(1+x2) * (-e-x) -2xe-x+xe-x

hvilket vist heller ikke givet det rigtige... ja jeg får sikkert blandet en masse sammen, men jeg er også ret usikker på hvordan det her skal gøres

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. januar 2012 af peter lind

Der er meget rigtigt i det du skriver. Det er korrekt at du skal finde ∫ x* (-e-x) dx og det er korrekt at det giver ∫ x* (-e-x) dx = x*e-x - ∫ 1 * e-x dx men derefter går det galt med den sidste integration. Det bliver x*e-x - ∫ 1 * e-x dx= x*e-x +  e-x Ganger du dette med 2 får du 2* ∫ x* (-e-x) dx = 2*xe-x+2e-x


Svar #6
04. januar 2012 af synkendeskude (Slettet)

Okay det forstår jeg godt, så langt.

 

Nu passer det meste med min bogs facit, bortset fra at der skal være -3e-x og ikke e-x som jeg synes det bliver her, men skyldes det er minusset fra første omgang integrering skal ganges ind i både 2xe-x OG 2e-x? I så fald giver det langt om længe det ønskede resultat.

 

Jeg var heller ikke klar over, at konstanten skal ganges ind begge steder for 2 ∫ 1*e-x dx hvordan kan det være?

 

Og mange tak for din tid og hjælp :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. januar 2012 af peter lind

Der gælder jo alment at 2(a+b) = 2a+2b her er a =xe-x og b =e-x


Svar #8
04. januar 2012 af synkendeskude (Slettet)

Men jeg synes da ikke der er + imellem? Siger formlen ikke ∫ f ' (x) * g(x) ? så forstår jeg ikke for hvornår det bliver til et plustegn? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. januar 2012 af peter lind

Du ser det forkerte sted.

2* ∫ x* (-e-x) dx = 2(x*e-x +  e-x ) = 2*xe-x+2e-x


Svar #10
04. januar 2012 af synkendeskude (Slettet)

Aaaaha nu forstår jeg.

 

Du skal have tak for hjælpen, det går lidt bedre med at løse de slags regnestykker nu!


Brugbart svar (1)

Svar #11
05. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Her er det hele sat sammen

∫ (1+x2)·e-x dx = ∫ e-x dx + ∫ x2·e-x dx

                         = -e-x +(-x2·e-x) - ∫ 2x·(-e-x) dx

                         = -e-x -x2·e-x + 2·∫ x·e-x dx

                         = -e-x -x2·e-x + 2·x·(-e-x) - 2·∫(-e-x) dx

                         = -e-x -x2·e-x -2x·e-x -2·e-x + k

                         = -(x2 + 2x + 3)·e-x + k


Skriv et svar til: integration ved substitution og partiel integration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.