Matematik

Matematik Differentialligninger

06. januar 2012 af thangarajah (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem den alder en Løgfrøhaletudse fra det pågældende vandhul har, når den vokser hurtigst. 

s´(t) = K*s(t)* smax - s(t) / smax

Løsningen for differentialligningen  har jeg  fundet til 

s(t) = smax / (1+23 * e -k*t)

smax= 12 , K= 0,069  , s(t) er længden af løgfrø... som jeg har fundet til 1,77 cm. 

Hvordan finder man alderen? ud fra oplysningerne. 

Jeg har tegnet grafen for s´(t) hvor det giver en parabel, og da det er der hvor den vokser hurtigt,  er  det ved parablens toppunkt hvilket kan aflæses til 6 på lommeregner. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2012 af peter lind

Med den løsning er s'(t) ikke en parabel.  Find s''(t) og løs ligningen s''(t) =0. Løsningen angiver til hvilken tidspunkt væksten er størst


Svar #2
06. januar 2012 af thangarajah (Slettet)

ok tusind tak for hjælpen nu forstår jeg det. 


Svar #3
14. januar 2012 af thangarajah (Slettet)

Det er forkert, ligningen giver en parabel hvis man kigger i første akse i koordinatsystemet. Så man har væksthastigheden ud af y aksen og længden st hen af x-aksen. Man kan se at parablen har toppunkt i st= 6,  derefter sætter man den fundne længde ind i  den fuldstændige løsning og isolerer t. Så har man fundet alderen. 

( hvis det var andre som havde brug for hjælp til opgaven)


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2012 af peter lind

#3 Når jeg nævnte at de ikke var en parabel henviste jeg nu til s'(t) som funktion af t.  Det har iøvrigt gjort  mig opmærksom på at differentialligningen i #0 ikke kan være rigtig. Der er s'(t) proportional med s.


Svar #5
24. januar 2012 af thangarajah (Slettet)

Hvis du tegner s´(t) så giver det en parabel i første kvadrant. 

Ligningen er givet:

s´(t) = K*St * (Smax- St)/  Smax

Også kan man se at parablen har toppunkt når st=6

Når man løser differentialligningen får man

st =  Smax / (1+23*e^(-k*t))

Så får man opgivet i opgaven at Smax=12 og K= 0,069

Så kan man sætte st=6 som man har aflæst, også isolerer t. 

t= 45 døgn

Også har man fundet alderen. Jeg har fået rettet opgaven af min lærer, og har også fået rigtig for den. 

Men det kan sagtens være at der er forskellige måder at regne den på :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der mangler parenteser i den oprindelige differentialligning i #0.

Der er nok tale om den logistiske differentialligning. Det ser ud til, at opgaven ogs9 er behandlet i denne tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=424693#424749


Skriv et svar til: Matematik Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.