Matematik

Rumgeometri

11. januar 2012 af elissa92

Hvordan er det lige, at man opstiller en kugles ligning, hvis der i opgaven står, at den går gennem 4 punkter?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kan så opstille fire ligninger til bestemmelse af de fire ubekendte: koordinaterne for kuglens centrum (a,b,c) og kuglens radius r.


Svar #2
11. januar 2012 af elissa92

Ja, og hvordan gør jeg så det? 

Sådan lyder opgaven:

Find en ligning for den kugle, der går gennem punkterne

A(2,10,4), B(4,8,6), C(5,9,4), D(0,-6,4)


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Kuglens ligning er

(x - a)2 + (y - b)2 + (z - c)2 = r2

hvor (a,b,c) er koordinaterne for kuglens centrum, og r er kuglens radius.

Hvert af de opgivne punkter skal tilfredsstille kuglens ligning, så man får en ligning, der skal være opfyldt, for hvert af de fire punkters koordinatsæt.

For punktet A får man således ligningen

(2 - a)2 + (10 - b)2 + (4 - c)2 = r2

Løs det system af fire ligninger, der fremkommer for de fire givne punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man bemærker i øvrigt, at tre af de fire punkter ligger i planen z = 4. Ligningssystemet får da den lidt simplere form:

(2 - a)2 + (10 - b)2 = r2 - (4 - c)2
(5 - a)2 + (9 - b)2 = r2 - (4 - c)2
(0 - a)2 + (-6 -b)2 = r2 - (4 - c)2
(4 - a)2 + (8 - b)2 + (6 - c)2 = r2

Trækker vi Ligning I fra Ligning II får vi

(7 -2a)·3 + (19 -2b)·(-1) = 0

og trækker vi Ligning III fra Ligning II får vi

(5 -2a)·5 + (3 -2b)·15 = 0 ,

dvs ligningssystemet

-6a +2b = -2
10a +30b = 70

eller

3a -b = 1
a + 3b = 7

eller a = 1 , b = 2

Dette indsættes i de to øvrige ligninger

r2 - (4 - c)2 = 65
r2 - (6 - c)2 = 45

hvoraf

(6 - c)2 - (4 - c)2 = 20 , eller

(10 -2c)·2 = 20 eller

c = 0

Endelig fås så

r2 = 65 +42 = 81 = 92 , så

r = 9


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Til #4

Det skulle være

r2 = 65 + 42 = 65 + 16 = 81 = 92


Skriv et svar til: Rumgeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.