Kemi

molarmasse+sammensætning af lighter gas

16. januar 2012 af Sannejensen73 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Vi har lavet et forsøg med lighergas og jeg skal finde molarmassen og dermed sammensætningen af gassen i en lighter.

Indtil videre har jeg beregnet molarmassen:

m=0,41g

n= (p*V)/(R*T)=(1,025Bar*0,2L)/(0,0831 (L*bar)/(mol*K) 293K)= 0,008419479 mol

M=m/n


M= 0,41g/0,008419479 mol= 48,69659987274747 g/mol

 

Hvordan finder jeg nu ud af sammensætningen af gassen i lighteren ud fra mit resultat?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2012 af mathon

  en ikke cyclisk alkan har
  bruttoformlen
                        CnH2n+2

  med molmassen
                            M = sum({n,2n+2}*{12.011,1.0079}) = 14.0268n + 2.0158

  hvoraf
                            14.0268n + 2.0158 = 48,6966

                            n = 3,3

  dvs omkring
                            C3H8     propan

                            C4H10   butan

fra wiki
C4H10 butan er en alkan, som under normale temperatur- og trykforhold fremtræder som en farveløs gas. Men ved blot lidt højere tryk fortættes gassen til flydende butan; det er primært denne gas der bruges i engangs-lightere, og kan ses i sin flydende form inde i gennemsigtige lightere. Dog er det også ofte en blanding, som indeholder en del propan, som har et C-atom mindre: C3H8


                           
 


Skriv et svar til: molarmasse+sammensætning af lighter gas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.