Matematik

Hvordan faktoriserer man uden at negrene d?

16. januar 2012 af Tsubasa (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en anden gradspolynomium, hvordan  faktoriserer man uden at man skal beregne d og x? Når man skal bestemme monotoniforholdene af en funktion.

FX: f(x) = 1/3x3 - 2x2 - 5x

f'(x) = x2 - 4x - 5 = 0

Så uden, at man skal lave en lang regnestyk, hvordan kan man faktorisere det? Være søde at forklare, jeg forstår ikke, hvis I kun skriver resultatet af stykket ..


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvor kommer negrene ind i billedet??

Er det f(x) eller f'(x) , der skal faktoriseres? Man kommer ikke uden om at skulle bestemme rødderne for at faktorisere et polynomium.

Dog kan man ofte gætte rødderne i et simpelt polynomium. For et normeret 2.-gradspolynomium

x2 + bx + c

kan man benytte, at der for rødderne r1 og r2 gælder, at

r1·r2 = c    og      r1 + r2 = -b

Derfor kan man ret let se, at polynomiet f'(x) = x2 -4x -5 har rødderne -1 og 5 .

 


Skriv et svar til: Hvordan faktoriserer man uden at negrene d?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.