Kemi

Basiskemi C Opg. 59 og 65

28. januar 2012 af zumbu (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har brug for hjælp til to opgaver, det er de eneste to jeg mangler:

opg. 59)

Man kan lave sine dessertpandekager lidt ekstra lærke ved at flambere dem med fx. lidt cognac. Ved flambering forbrændes ethanolen i cognacen. Forbrændingen af ethanol har følgende rekationsskema:

CH3CH2OH(aq) + O2(g) --> CO2 (g) + H2O (g)

ethanol

Der afbrændes 12 g ethanol. Beregn masserne af de øvrige stoffer i reaktionen.

opg. 65)

Der dannes dihydrogen, når et stykke magnesium anbringes i salstyre:

Mg (s) + HCl (aq) --> MgCl2 (aq) + H2 (g)

Til et forsøg anvendes 3,20 g magnesium og overskud af saltsyre.

a) Hvor stor en stofmængde dihydrogen dannes der?

b) Hvad er dihydrogenets volumen ved 20 grader og 1,013 bar ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. januar 2012 af Snobaca (Slettet)

Jeg ville lave et skema som dette

       2 C2H5OH            +     6 O2             --->   4 CO2    + 6 H2   

n     0,26 mol                     0,78 mol

m   12 g                             24,12 g

M   46,07 g/mol                32 g/mol

 

Der er nogle formeler til at regne imellem de her

n=m/M             m=n*M           M=m/n

n=12/46,07= 0,26 mol

M=Molar massen det er den du kan slå op i dit periodiske system

 

Du kan overfører mol til de andre stoffer hvis de dividere med molekylets egen koefficent og gange med koefficenten på den du vil overføre til. Hvis vi overføre til 02 så ganger man med 6/2=3.

3*0,26=0,78.  Molarmassen findes igen i det periodiske system, og så man  du udregne massen.

m=0,78*32=24,12 g 

Sådan regner du så resten. Det er en god ide at tjekke at du har lige meget masse på begge sider efter udregn, da der ikke må forsvinde noget stof. Det er samme princip i din opgave 2.

For at finde volumen af gassen har du højt sandsynlig en tabel i den bog om at x mol gas har y liter rumfang. Ved 20 grader er dette tal 24,4 L/mol. du tager altså mol-tallet fra dihydrogen og gange med 24,4

 


Skriv et svar til: Basiskemi C Opg. 59 og 65

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.