Fysik

Beregning af tilført/optaget energi

29. januar 2012 af iman94 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har fået en opgave, hvor man skal beregne om den tilførte energi, ogaven lyder sådan:

 

En elev drikker et stort glas koldt vand. Vandet har temperaturen 8 grader C og massen 350 g.

1) Hvor meget energi skal kroppen tilføre vandet for at varme det op til legemstemperatur? 

- Her beregnede jeg mig frem til ca. 42,4 kJ. ( legemstemperatur er 37 grader C. Temperaturændringen er 37 grader C - 8 grader C = 29 g.C.   De 350 g = 0,35 kg. Den specifikke varmekapacitet for vand er 4180 J/kg*C. Dvs. at Q (den tilførte energi) er Q = 0,35*4180*29 = 42427 J = 42,4 kJ)

En læskedrik indeholder en næringsværdi på 190 kJ pr. 100 g færdig drik.

2) Hvis eleven drikker dette i stedet, skal kroppen så tilføre energi til drikken eller får den energi?

 

Det er spørgsmål 2, som jeg ikke kan regne ud. Jeg ved bare ikke hvordan, man skal regne sig frem til det?

Nogen som kan forklare mig dette?

 

Mange tak på forhånd

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. januar 2012 af den første mohikaner

Hvis man antager at kroppen optager alt energien i drikken uden forbrændingsomkostninger (hvilket helt sikkert er både forkert og præcis det du skal gøre) fås:

190 kJ * 350g/100g = 665 kJ

Dvs kroppen får tilført energi, da 665kJ > 42,4kJ


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. juni 2021 af kvorn1ng

du skal lige huske at de 350 gram skal i kg(og de 100), da det er si-enheden for vægt.


Skriv et svar til: Beregning af tilført/optaget energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.