Fysik

Keplers 3. lov

02. februar 2012 af Philip93 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

 

Nogen der kan hjælpe mig med denne opgave:

Stjernen proxima centauri er en del af et stjernesystem hvor proxima centauri udfører en jævn cirkelbevægelse omkring en dobbeltstjerne med massen 4,01*10^30 kg.

Afstanden fra dobbeltstjernen til proxima centauri er 0,18 lysår = 1,7029*10^15 m

 

Hvor mange år er proxima centauri om at foretage et omløb om dobbelstjernen?????

Jeg skal benytte keplers 3. lov men kan ikke se hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Beregn accelerationen af Proxima som følge af tyngdekraften fra dobbeltstjernen og sæt den lig med accelerationen i en jævn cirkelbevægelse i den givne afstand. Benyttes hastigheden i den jævne cirkelbevægelse, kan omløbstiden så beregnes.


Svar #2
02. februar 2012 af Philip93 (Slettet)

Jeg siger tak for dit svar men har fået besked på at anvende keplers 3. lov til at løse denne opgave :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. februar 2012 af peter lind

Du kan ikke benytte Keplers lov ud fra det du opgiver. Du kan bruge Newtons gravitationslov sammen med reglerne for en jævn cirkelbevægelse. Der gælder at i den jævne cirkelbevægelse er  legemet påvirket af en centripitalkraft m*v2/r. Denne kraft kan kun komme fra tyngdekraften. Ved at sætte de 2 lig hinanden får du en ligning til bestemmelse af v.


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så skal du bruge Kepler III med den absolutte konstant, som du kan finde ved at bruge fremgangsmåden i #1.


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. februar 2012 af mathon

  Keplers 3. lov

                        T2 = (R2/R1)1,5·T1

                        T2 = ((0,18 lysår)/(0,000016 lysår))1,5·(1 år) = 1,21·106 år

  indeks 1 er Jorddata

  indeks 2 er Proxima Centaurisdata


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Den gælder ikke, da det er forskellige centralmasser, der kredses om.

Kepler III på den relative form gælder kun for planeter i det samme solsystem.


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. februar 2012 af mathon


              ...hvilket #6 har helt ret i


Svar #8
02. februar 2012 af Philip93 (Slettet)

Dette er hvad min lærer har skrevet til mig:

Vi har, at det er gravitationen, der leverer den til cirkelbevægelsen nødvendige centripetalkraft: (mv^2)/r = (GmM)/r^2
Heraf udledes let Keplers tredie lov: T^2 = konst * r^(3/2), hvor konst afhænger af centrallegemets masse.

 

Hjælper dette jer?


Brugbart svar (2)

Svar #9
02. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Efter #1

Kraften på Proxima (med massen m) er

      F = G·M·m/ r2 ,

så accelerationen på den er

      a = GM/r2 = v2/r

hvor M er dobbeltstjernens masse, og v er hastigheden, som jo er v = 2πr/T . Man får så

      GM/r2 = (2πr/T)2 / r ,

eller

      GM/r2 = 4π2r/T2

og dermed

      T2 = 4π2r3/(GM)

som er Kepler III på den absolutte form.

Indsæt nu r og M fra opgaven sammen med gravitationskonstanten G.


Brugbart svar (1)

Svar #10
02. februar 2012 af mathon


            ...det er jo hvad #3 - og nu #9 - skriver


Svar #11
02. februar 2012 af Philip93 (Slettet)

Det har du fuldstændig ret i mathon men jeg er blevet forvirret over dette keplers lov...

Andersen ret mig venligst hvor jeg indsætter værdierne forkert:

 

√(4π2*(1,7029*1015 m)3/(6,6743*10-11 N*m2kg2*4,01*1030 kg)) = 2,6989*1013 s

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
02. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Hvad er din enhed?? Du har let og elegant udeladt enheder for G, så enheden er vel s ?


Svar #13
02. februar 2012 af Philip93 (Slettet)

enhed rettet, korrekt enhed?

altså 2,6989*10^13 s?


Brugbart svar (1)

Svar #14
03. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man gerne vil benytte omløstider og middelafstande for Jordens bane omkring Solen, har vi for Jorden

      TJ2 = 4π2rJ3 / (GMo)

hvor TJ er Jordens omløbstid om Solen (1 år), og rJ er Jordens middelastand i sin bane om Solen (1 AU), og Mo er Solens masse.

For Proxima Centauri har vi så

      TPC2 = 4π2rPC3 / (GMαC)

hvor TPC er Proximas omløbstid, rPC er Proximas middelafstand, og MαC er massen af dobbeltstjernen i systemets centrum, og vi har nu

      (TPC/TJ)2 = (rPC/rJ)3 / (MαC/Mo)

Vi har her TJ = 1 år, rJ = 1 AU, rPC = 0,18 lysår = 11383AU, og MαC = 4,01·1030kg = 2,016Mo , så

      TPC = 113833/2 / 2,0161/2 år = 8,55·105 år


Svar #15
03. februar 2012 af Philip93 (Slettet)

Jeg siger mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (2)

Svar #16
03. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Dit resultat i #13 er helt i overensstemmelse med resultatet i #14. 


Skriv et svar til: Keplers 3. lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.