Fysik
Stefan-Boltzmanns lov
Hvordan udledes Stefan Boltzmanns lov? Er det noget med at tage integralet af Plancksstrålinglov ?? Ville blive glad hvis jeg lige kunne få det forklaret :)
Svar #1
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)
Ja, det er netop sådan, den lov udledes: http://en.wikipedia.org/wiki/Stefan%E2%80%93Boltzmann_law
Svar #2
05. februar 2012 af Cedzi (Slettet)
Jeg forstår stadig ikke hvordan det helt præcis skal gøres, og synes ikke jeg bliver klogere af wiki :(
Svar #3
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
Det drejer sig om at beregne integralet
P/A = π·0∫∞ I(ν,T) dν
og det er gjort i detaljer i artiklen.
Svar #4
05. februar 2012 af Cedzi (Slettet)
Jeg kan virkelig ikke få det hen.. prøver lige at uploade et billede med hvad jeg har gjort.
Svar #5
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Som nævnt igen er det gjort i detaljer i wikiartiklen.
Med
I(ν,T) = 2hν3/c2 · 1/(ehν/kT -1)
får man så
P/A = π·0∫∞ I(ν,T) dν = 2πh/c2 · 0∫∞ v3/(ehν/kT -1) dν , med substitutionen x = hν/kT fås så
p/A = 2πh/c2 · (kT/h)4 · 0∫∞ x3 / (ex -1) dx
= 2πk4T4/(c2h3) · π4/15
= 2π5k4/(15c2h3) · T4
Du er tilsyneladende startet med I(λ,T) , men når du substituerer x = a/y , skal man jo benytte, at
dx = -a/y2 dy.
Svar #6
05. februar 2012 af Cedzi (Slettet)
Okay tror det er det sidste jeg ikke forstå.. Med at dx = -a/y2 dy
Svar #7
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#6
Du har formodentlig lært om integration ved substitution?
Svar #8
05. februar 2012 af Cedzi (Slettet)
Nej, har jeg desværre ikke.. Det er lidt en selvvagt opgave jeg slog mig i krig med :>
Svar #9
06. februar 2012 af Cedzi (Slettet)
Jeg fandt frem til det .. :) Så tusind tak for hjælpen, det gav lige prikken over i'et til min SRO :)
Skriv et svar til: Stefan-Boltzmanns lov
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
