Matematik

Isolering af x

05. februar 2012 af ChemistryIsKey - Niveau: A-niveau

Hej jeg har en opgave som jeg desværre er kørt tør med.

Opgaven går ud på, som titlen siger, at jeg skal isolere x i følgende ligning:

y = x^2/(x-1)

Ved ikke om det er en andengradsligning eller noget.

Men please hjælp, så jeg kan komme videre.

På forhånd tak! :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Gang ligningen med (x-1) og løs den fremkomne 2.-gradsligning med forbeholdet x-1 ≠ 0 .


Svar #2
05. februar 2012 af ChemistryIsKey

Så den komme til at se nogenlunde sådan ud?:

y(x-1)=x^2

xy-y=x^2

x^2-yx+y=0

Eller hvad? :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, netop.


Svar #4
05. februar 2012 af ChemistryIsKey

#3

Men hvad så med diskriminanten?

Ser den sådan ud?:

d = (-yx)^2-4*x*y

d=yx^2-4y

Er ovenstående rigtigt forstået? :)


Brugbart svar (2)

Svar #5
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke korrekt. Det er jo en 2.-gradsligning i x, og x indgår ikke i koefficienterne.

   x2 -yx +y = 0

 a·x2 + b·x + c = 0

Aflæs nu koefficienterne i ligningen.


Svar #6
05. februar 2012 af ChemistryIsKey

#5

Nåå!

Så det kommer til at være:

d=(-y)^2-4*1*y

d=y^2-4y

?? :D


Brugbart svar (2)

Svar #7
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, netop.


Skriv et svar til: Isolering af x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.