Matematik

Eksp. aftagende

06. februar 2012 af MariaDahl (Slettet) - Niveau: A-niveau

Strålingen fra noget radioaktivt affald aftager med 40% om året. Når strålingen er faldet til under 0,1% af den oprindelige, kan man overføre affaldet til en anden lagerplads. Hvor mange år varer det?

 

Hvad gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2012 af Walras

I en eksponential funktion

f(x)=b*ax,

er a fremskrivningsfaktoren, og b er startværdien, der svarer til f(0)=b. 

Denne kan vi omskrives så

f(x)=b*(1+r)x,

hvor b stadig er startværdien, men hvor r er vækstraten.

Bemærk, at du har angivet vækstraten til at være r=-0,4, mens det oprindelige strålingsniveau må svare til b. Når strålingen er aftaget til f(x)=0,01b kan stoffet således overføres til en ny lagerplads. Indsættes dette fås

0,01b=b*(1-0,4)x,

hvor x er antallet af år efter, at strålingen fra det radioaktive affaldt er begyndt at aftage.

Vi finder nu, at

0,01=0,6x <=> ln(0,01)=ln(0,6)*x <=> x=ln(0,01)/ln(0,6)=9,02≈9,

dvs, at det tager lige godt 9 år for strålingen at aftage nok til, at affaldet kan flyttes. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. februar 2012 af mathon

 

                       0,001 = (1-0,4)x      

                       log(10-3) = log(0,6)·x

                       x = -3 / log(0,6) = 13,5

 

dvs, at det tager 13,5 år for strålingen at aftage til 0,1%, så affaldet kan flyttes.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. februar 2012 af Walras

Ej, nu må det simpelthen stoppe. Jeg indstiller hermed min hjælpevirksomhed i en måneds tid, for jeg er åbenbart for træt i denne tid med alle de småfejl, jeg laver.. #2 Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2013 af amalie1x (Slettet)

Hvor bliver b af???


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. december 2013 af mathon

      0,01•b = b•(1-0,4)x                    der divideres med b på begge sider af lighedstegnet


Skriv et svar til: Eksp. aftagende

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.