Matematik

Uden hjælpe midler

12. februar 2012 af Sema1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

uden hjælpe midler eksponentiel

altså, er der ikke nogen som kan hjælpe mig med ar forklare, hvordan jeg regner:

Om en ekspnentielt funktion f oplyses: f(4) = 3 og f(6)=27

:
bestem forskriften

JEG VED AT FORSKRIFTEN ER : y= b * a^x

men hvordan reggner jeg a uden hjælpe midler plejer altid at regne den med lommeregne.


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt forskriften sammen med de to sæt oplysninger til at opstille to ligninger til bestemmelse af a og b:

I:    3 = b·a4

II: 27 = b·a6 ,

hvoraf man finder ved division af ligning II med ligning I, at

27 / 3 = (b·a6) / (b·a4) , eller

9 = a2

Find nu a, og indsæt så den fundne a-værdi i den første ligning til bestemmelse af b.


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. februar 2012 af anonym000

Der er nogen formler som man kan bruge til at finde a og b, men jeg kan ikke finde ud af at skrive det her.
Jeg er sikker på at du har dem i dine noter, hvis du har taget noter.

- - -

...............


Svar #3
12. februar 2012 af Sema1 (Slettet)

Ja a er x2-x1 √y2 / y1


Svar #4
12. februar 2012 af Sema1 (Slettet)

altså find a:

x2- x1√y2/y1

men hvordanuden hjælpe midler


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

De formler fremkommer ved at benytte metoden i #1.


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Læs fremgangsmåden i #1. Det er hovedregning at løse denne opgave.

a2 = 9

b = 3 / a4 = 3 / (a2)2 = 3 / 92 = 1/27


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. februar 2012 af AskTheAfghan

f(x) = b·ax

f(4) = b·a4 = 3

f(6) = b·a6 = b·a4·a2= 27  ⇔  3·a2= 27  ⇔  a2 = 9  ⇔ a = 3

f(6) = b·a6 = 27  ⇔  b·(a2)3 = b·93 = 27  ⇔  b = 27/93


Skriv et svar til: Uden hjælpe midler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.