Matematik

Løs 2. grads ligning

17. februar 2012 af Marklind (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej! Jeg skal løse denne ligning f(x) = x2-4x+5 = 3-x. Hvad skal jeg gøre? Jeg har kun løst ligninger der har været = 0. Har svært ved matematik, så hvis en ville vise mig hvordan man gør og hvorfor. Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Isoler alle leddene på venstre side, og reducer:

x2 -4x +5 -3 +x = 0 , dvs

x2 -3x +2 = 0


Svar #2
17. februar 2012 af Marklind (Slettet)

Okay på den måde. Skal jeg så nu finde diskriminanten som man plejer?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, hvis du ikke umiddelbart kan se, hvad rødderne er.

x2 -3x +2 = (x-1)·(x-2) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2012 af mathon

        når rødderne er α og β
                          gælder

        i en reduceret, ordnet og normeret andengradsligning

                  x2 + px + q = 0

er
                 α+β = -p             røddernes sum er lig med koefficienten til x med modsat fortegn

                 α·β = q               røddernes produkt er lig med ligningens sidste led

                 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#4

Undskyld, jeg spørger ... Hvor har du fået det fra?


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er Vietas formler for 2.-gradspolynomier, og det ses jo let ved udregning. Hvis polynomiet er normeret, og hvis rødderne er α og β , har man

(x - α)·(x - β) = x2 -(α+β)·x + α·β

                    = x2     + px    + q


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#6

Tak. Den sidste linje, skulle der ikke have stået " = x- px + q" ?, minusset istedet for plusset.


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det skulle der da ikke. Man aflæser så

α+β = -p , og

α·β = q .


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#8

Typisk mig .. Tak igen.


Brugbart svar (1)

Svar #10
18. februar 2012 af Krabasken (Slettet)

# 7

Nej, fordi  i # 6 står der x2 + px + q = 0

og i # 4 står der  α+β = - p   ( eller - (α+β) = p)    og    α·β = q

;-)              


Svar #11
18. februar 2012 af Marklind (Slettet)

#4, det forstår jeg ikke? Det har jeg ikke lært endnu. Kan jeg ikke bare finde diskriminanten osv som man plejer?


Svar #12
18. februar 2012 af Marklind (Slettet)

dvs a er -1 og β = -2.. q = 2 og p = 3?

Men er det svaret? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jo, det kan man da. I denne 2.-gradsligning

x2 -3x + 2 = 0

er a = 1, b = -3, og c = 2. Beregn nu diskriminanten og rødderne.


Svar #14
18. februar 2012 af Marklind (Slettet)

Super, tak for hjælpen! :-)


Skriv et svar til: Løs 2. grads ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.