Fysik

Tryk i væsker

18. februar 2012 af xCJx (Slettet)

Hej allesammen :-)

Jeg sidder her og døjer med en fysikrapport, som omhandler emnet "tryk i væsker". Vi har lavet et forsøg, hvor vi skulle måle trykket i en væskesøjle. 

Jeg har lavet en (nogenlunde lineær) graf over mine resultater på et program, der hedder Ti-Nspire. Nu er jeg så nået til den del af opgaven, hvor jeg skal sammenligne hældningen med det forventede resultat, men jeg har ingen anelse om hvad det kan være? :-( Er der en bestemt sammenhæng mellem tryk (p) og dybde (h)? Hvis ja, hvad er det så? Grafen er jo som sagt også nogenlunde linæer, så der bør næsten være en "sammenhæng".

Jeg har søgt og søgt, men kan intet finde - hverken på Google eller i min fysikbog. Det vil derfor fremme mig meget, hvis I lige kan give Jer tid til at forklare mig det.

Takker på forhånd! Fortsat god weekend :-)

//Cecilie.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. februar 2012 af mathon

i en stillestående væske

                                              p(d) = d·ρ·g                     hvor d er dybden
eller skrevet
                                              p = (ρ·g)·d
                                            

              

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. februar 2012 af Enhver (Slettet)

p = p0 + ρ · g · h      hvor p0 er trykket i overfladen. 

 

Hvis du har lavet en graf med trykket i væskesøjlen som funktion af dybden, skærer grafen y-aksen i p0, og hældningskeofficienten er ρ ·g.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. februar 2012 af mathon

#1 korrigeret for forglemmelse af overfladetrykket


   i en stillestående væske

                                              p(d) = d·ρ·g  + po                   hvor d er dybden og po er overfladetrykket

   eller skrevet
                                              p = (ρ·g)·d + po
                                            

              

 

 

 


Svar #4
18. februar 2012 af xCJx (Slettet)

Gud! Selvfølgelig! :-) Jeg skal/kan jo selv regne det ud ved at bruge densiteten af vand, som er 1000 g/cm^3 og tyngdeaccelerationen i DK, som er 9,82 N/kg, også får jeg vel trykket i måleenheden Pa - eller er det kPa?

Nu er jeg nogenlunde med, men tænker jeg bare lidt på, om jeg ikke først skal regne nogle enheder/tal om? For densiteten af vand er jo GRAM pr. kubikcentimeter, hvorimod tyngdeaccelerationen måles i Newton pr. KILO .. ? Og hvad bliver enheden for det endelige resultat så? Bare Pa eller kPa?


Svar #5
18. februar 2012 af xCJx (Slettet)

? :-(


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. februar 2012 af mathon

 

 

                                              p = (ρ·g)·d + po

                                              p = ((1000 kg/m3)·(9,80665 N/kg))·d + 101325 Pa

                                              p = (9806,65 N/m3)·d + 101325 Pa

                                              p = (9,80665 kN/m3)·d + 101,325 kPa


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. februar 2012 af Enhver (Slettet)

Hvilken værdi har din hældningskoefficient? 


Svar #8
18. februar 2012 af xCJx (Slettet)

9,54866 er den hældningskoefficient, som jeg har fået... Er rigtig forvirret, så kan ikke rigtigt komme videre... Jeg skal sammenligne hældningskoefficienten med det forventede resultat...

Det forventede resultat finder jeg vel ved at sige:

Pvæske = d (dybde målt i meter) * densiteten af vand * g (tyngdeacceleration)

Men man kan jo ikke sige cm*m så tænker lidt på, om jeg skal regne nogle tal om sådan så jeg har de samme enheder? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. februar 2012 af mathon

sammenlign
med

                                              p = (9,80665 kN/m3)·d + 101,325 kPa        dybden måles i meter

du får så enhederne
                                                  k(N/m2)                      +       kPa

                                                  kPa                            +       kPa

 

 


Svar #10
18. februar 2012 af xCJx (Slettet)

Tusinde tak!! :)


Skriv et svar til: Tryk i væsker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.