Fysik

opgaver - help...

18. februar 2012 af SøreKap159874 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har svært ved at løse tre opgaver.

Håber at I kan hjælpe mig, opgaverne lyder sådan

1)

I en reklame for en Thermos termokande står der bl.a.: ”Ideel til arbejdsplads, skovtur og sejltur mm. Rummer 0,75 L, udført i rustfrit stål, så den kan holde til at blive tabt på gulvet. Efter 6 timer er 95 °C varmt vand stadig 79 °C varmt!”.
Beregn vandets tilvækst i indre energi i løbet af 6 timer.

2)

Nogle elever afprøvede en termokande som den overnævnte. De hældte 2 dL kogende vand i et målebæger, og da temperaturen var faldet til 95 °C, hældte de vandet i termokanden.
Efter 1 minut var vandet i kanden kun 86 °C og efter 5 minutter var det 83 °C.
Forklar dette.

3)

En kedel af aluminium ved massen 500 g fyldes med 1,8 L vand. Både kedel og vand har temperaturen 16 °C. kedlen sættes på en varm kogeplade og tages af, når vandet begynder at koge.
Beregn tilvæksten i vandets og kedlens indre energi.
Hvor meget varme skal kogepladen tilføre kedlen med vand, idet vi antager, at 45 % at varmen går i tabt til omgivelserne?

Håver virkeligt at I kan hjælpe mig :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2012 af peter lind

1 og 3 brug ΔE = m*c*ΔT m masse c varmefylde og T er temperaturen

2. Det anførte i reklamaen gælder for fuld termokande


Svar #2
18. februar 2012 af SøreKap159874 (Slettet)

vil det så sige

opg. 1)

0,75 kg * 4180 J/(kg*C) * (95 - 79) = 50160  J = 50,2 kJ.

 

opg)

der skal jeg finde både Eindre for vandet og kedlen.

c-værdi for vandet er 4180 J/(kg*C)

da kedlen er lavet af aluminium, så er c-værdien 900 J /(kg*C)

jeg ved at Δt er 16 C, for begge

nu kender jeg c- væriderne for kedlen og vandet og Δt for dem begget, men hvad vil massen være.

er det 500 g for kedlen og 1,8 l for vandet eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2012 af peter lind

Det er korrekt, men du bør omregne til kg


Svar #4
18. februar 2012 af SøreKap159874 (Slettet)

For at være helt sikkert, vil det så sige.

opg 3)

Q = m* c * Δt

Eindre, vand = 1,8kg * 4180 J/(kg*C) * 16 ºC = 120.384 J = 120,38 kJ.

Eindre, kedel = 0,5 kg * 900 J/(kg*C) * 16 ºC = 7200 J = 7,2 kJ 

dette var første del af opg 3, hvordan løser jeg så dette:

Hvor meget varme skal kogepladen tilføre kedlen med vand, idet vi antager, at 45 % at varmen går i tabt til omgivelserne?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. februar 2012 af peter lind

Du skal bruge at 45% af den tilførte varme er 120,38 kJ+7,2 kJ


Svar #6
18. februar 2012 af SøreKap159874 (Slettet)

dvs. 120,38 + 7,2 = 127,58

så skal jeg bare finde 45 % af 127,58.

- 128,58 / 100 * 45% = 57,411


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. februar 2012 af peter lind

nej Det er 45% af det søgte, der er 127,48


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. oktober 2021 af keiZer05

ved godt det er en gammel tråd men der er fejl i udrengningerne i opgave 3 så her er den rigtige udregning

Q = m* c * Δt

Eindre, vand = 1,8kg * 4180 J/(kg*C) *(100c -16c) ºC = 632.016 J = 63,2kJ.

Eindre, kedel = 0,5 kg * 900 J/(kg*C) * (100c -16ºC) = 37.800 J = 37,8 kJ 

632.016+37.800=0,668.816MJ

668,816KJ/1000=0,668816MJ

0,668MJ/0,55=1,2MJ

selv tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. oktober 2021 af keiZer05

der var så også fejl i den over. her er den rigtige. :)

Q = m* c * Δt

Eindre, vand = 1,8kg * 4180 (J/kg*C) *(100c -16c)= 632.016 J = 63,2kJ.

Eindre, kedel = 0,5 kg * 900 (J/kg*C) * (100c -16c) = 37.800 J = 37,8 kJ 

632.016J+37.800J=668.816J

668.816J/1.000.000=0,668816MJ

0,668MJ/0,55=1,2MJ

så burde den være der :)


Skriv et svar til: opgaver - help...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.