Matematik
Areal af cirkelafsnit
hej igen :D
Jeg skal finde arealet af cirkelafsnittet ( se vedhæft)
men hvordan gør jeg lige det, jeg skal jo både have radius og centervinklen, men hvordan for jeg lige den ?
på forhånd tak :D
Svar #1
20. februar 2012 af niklau5 (Slettet)
Når jeg selv forsøger, ender jeg altid med ligninger hvor jeg har to ubekendte og kun en ligning, desværre :(
Svar #3
20. februar 2012 af niklau5 (Slettet)
okay ;D
det jeg prøvede var at: Brugen sammenhængen mellem radius, pilhøjde og korden, hvor jeg viste pilhøjden, og formlen for korden, og så prøvede jeg at isolere radius og center vinklen, men det gav desværre ikke noget.
Svar #5
20. februar 2012 af Andreww (Slettet)
Jeg kan kun forestille mig det på en måde lige nu, - det kan være der er en smartere måde, men:
Du kan udlede et 2.grads polynomium a(x-r1)(x-r2)
Du ved at toppunktet findes i (0;0,37) og du ved at nulpunkterne er 0.85 og -0.85
-0.5112111*(x - 0.85)*(x + 0.85)
Da b har en vinkel på 45 med vandret, svarer det til en ret linie: y=x
Nu kan du integrere fra 0 til 0.85, så har du halvdelen af cirkeludsnittet.
∫00.85(x-[-0.5112111*(x - 0.85)*(x + 0.85)])dx = 0.151952
Svar #6
20. februar 2012 af niklau5 (Slettet)
mine udregninger:
h=højden
matrix: r=h/2+korden^2/8*h , k=2*r*sin(v/2)
isolere v og r
men det gav som sagt intet..
Og "Andreww" det er en noget indviklet udregning du har lavet, hvis jeg skal forstå den, kan du så ikke prøve at uddybe lidt mere hvad det er du gør ?
Svar #7
20. februar 2012 af YesMe (Slettet)
#6 Jeg tror ikke, at det skal gøres på denne måde idet parablen ikke minder om cirklens ligning.
Man har, at
0.852 + (r - 0.37)2 = r2 ⇒ r = 1.16135
og, A = r2/2 (θ - sin(θ)) , hvor θ måles i radianer. Se http://da.wikipedia.org/wiki/Cirkelafsnit
... eller hvis cirklens ligning er bestemt og y er isoleret, så
A = 20∫0.85 y dx for y > 0.
Svar #8
20. februar 2012 af Andreww (Slettet)
#5 Korrektion
Der skal natuligvis integreres fra de 2 funktioners skæringspunkt i 0.317739 og ikke fra 0 til 0.85
∫00.317739([-0.5112111*(x - 0.85)*(x + 0.85)]-x)dx =0.61412
Svar #9
20. februar 2012 af niklau5 (Slettet)
det er cirklensligning du bruger, til at finde radius ?
og så bruger du formlen for areal af cirkelafsnit, og isolere vinklen i radianer, og så bruger den den vinkel og sætter ind i formlen og så har du arealet ?
Svar #10
20. februar 2012 af YesMe (Slettet)
#9
Det er pythagoras læresætning.
Der er to muligheder for at beregne arealet som vist #7.
Svar #12
20. februar 2012 af Andreww (Slettet)
Nu har jeg indtastet mit bud:
Svar #13
20. februar 2012 af niklau5 (Slettet)
Andreww: Det du har regnet ud, at det ikke kun den blå del ud har markeret ?
jeg skal jo have hele arealet af hele cirkelafsnittet.
Yesme: kan du ikke forklare hvad det er du har gjort, når du finder radius, og efter du har fundet radius ?
hvorfor siger du (r-0.37), for hvis du arbejder med den vinkelrette trekant (under) cirkelafsnittet, så ved du jo ikke om det går mere eller mindre "ned" end de 0,37, den sidste katete
Svar #14
20. februar 2012 af niklau5 (Slettet)
okay, nu kan jeg godt se hvordan den er r-0.37
men når du så har radius, hvad gør du så ?
Svar #15
20. februar 2012 af Andreww (Slettet)
Så er det bare integralet af 2.gradspolynomiet fra -0.85 til 0.85
∫-0.850.85([-0.5112111*(x - 0.85)*(x + 0.85)])dx =0.418597
Du skal først regne på liniestykket b i opg. g)
Svar #17
20. februar 2012 af Andreww (Slettet)
Det er jo umådelig tæt på mit, - det kommer lidt an på hvor man runder af.. Jeg fik 0.418597
Så ja!
Svar #18
20. februar 2012 af niklau5 (Slettet)
vil det så sige at du også har regnet opg. g ud eller hvad ?
nice tak, for hjælpen :D
Svar #19
20. februar 2012 af Andreww (Slettet)
Hvordan kom du så frem til resultatet ? Nej, den har jeg ikke kigget på.
Svar #20
20. februar 2012 af niklau5 (Slettet)
Jeg regnede radius, ud ligesom i #svar 7
så brugte jeg sammenhængen mellem radius, korden, og pilhøjden og regnede vinkel ud. og satte den ind i formlen for areal af et cirkelafsnit.
