Matematik

Ligninger med brøker

21. februar 2012 af RotVeile (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er fuldstændig lost på det her...
Jeg kan hverken finde hjælp i vores teoribog eller på nettet.
Hvordan løser man ligninger med brøker?
Og jeg taler ikke om ligninger brøker på begge side af lighedstegnet (ved egentlig ikke om det gør en forskel), men ligninger som disse:
 

1/x + 2x = 3

12/x2 - 16/x-2 = 0
 

Nogen som kan hjælpe med de opgaver?

 

På forhånd tak!

 

- RotVeile


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2012 af nielsenHTX

begge ligninger er skjulte 2.gradsligninger

1/x + 2x = 3   ⇔      gang med x≠0

1+2x2=3x  ⇔

2x2-3x+1=0      løses med 2.gradsfromlen eller det ses at

2x2-3x+1=(2*x-1)*(x-1)=0  og nulreglen kan så benyttes

12/x2 - 16/(x-2) = 0  ⇔    gang med x2≠0

12 - 16x2/(x-2) = 0   ⇔   gang med (x-2)≠0 ⇒x≠2

12(x-2) - 16x2 = 0   ⇔

-16x2+12x-24=0  løses med 2.gradsfromlen (start med at find D)

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. februar 2012 af mette48 (Slettet)

Ved ligninger med brøker er det altid en god ide at starte med at finde en fællesnævner og gange alle led i ligningen med den.

Derefter kan brøkerne forkortes, hvorved nævnerne forsvinder og der ikke er brøker mere.

husk forbehold

1/x + 2x = 3          x≠0

                                                      gang alle led emd x og forkort beøken (1*x/x), hvilket giver 1

                                                      du har nu en 2.grads ligning, som løses med løsningsformelen

 

12/x2 - 16/x-2 = 0        x2 ≠ 0   og (x-2) ≠ 0          

                                                     står der x-2 i nævneren?

                                                   gang alle led med x2(x-2)

12*x2*(x-2)/x2 -16*x2*(x-2) -/(x-2) = 0*x2*(x-2)                          forkorter brøkerne

12*(x-2) -16*x2=0


Skriv et svar til: Ligninger med brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.