Matematik

MATEMATIK problem lidt

29. februar 2012 af aatgsue (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ja med to af mine sidste opgaver i min ugeaflevering -.-

 

Tænkte på om der er nogen der forstår hvad der menes med de her to opgaver.. er ikke helt lost dog.

c) Opstil en forskrift for omkredsen O som funktion af diameteren d

skriver man så ikke bare

O(d)= også hvordan man finder omkredsen og diameteren dvs. pi*d+h*2

EJ NEJNEJ.. aner det slet ikke nu. Bare hjælp mig med den opgave, tak :)


d) Bestem d og h således, at omkredsen er mindst muligt.

Her tænker jeg på om det ikke er noget med optimering.? Ved bare ikke hvordan man gøre det.. 

altså jeg kunne brugef'(x) hvor jeg bare har h og d istedet for og finder den mindste..

IGEN jeg ved det ikke det er bare lige det eneste jeg kan tænke mig frem til.

 

 

Håber der er nogen som gider at hjælpe mig hurtigt :)

 

JEG KENDER BÅDE H OG D. og O :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. februar 2012 af WHiP (Slettet)

Hvad for en figur og hvilken startbetingelse kender du?


Svar #2
29. februar 2012 af aatgsue (Slettet)

Alt jeg kender står i PDF'filen (vedhæftet dokument)

 

ellers er det h og d og omkredsen har jeg regnet mig frem til 

Vedhæftet fil:mat 9 2.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Omkredsen består så af tre sider fra rektanglet og en halvcirkel. Rektanglet har siderne h og d, og cirklen har diameteren d.

Hvis det er givet, at h = 1m og d = 0,70m , er der ikke noget at optimere. Det vile være en god ide, hvis du formulerer hele opgaven.


Svar #4
29. februar 2012 af aatgsue (Slettet)

Ja men hvordan laver man så en forskrift ud af det?

Kan ikke rigtig se det med mindre jeg bare skal lægge dem sammen


Svar #5
29. februar 2012 af aatgsue (Slettet)

Jo da....

 

Der

 

Ved et nyt design skal arealet af pladen være 1m2
c) Opstil en forskrift for omkredsen O som funktion af diameteren d.
d) Bestem d og h således, at omkredsen er mindst muligt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Start med at opstille et udtryk for omkredsen O som funktion af d og h, og for arealet A som funktion af h og d. 

Benyt så, at A = 1m2 til at isolere h og udtrykke O som funktion af d alene.


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. februar 2015 af TheKS (Slettet)

Hvordan vil et sådan udtryk for omkredsen som funktion af d lyde? 

For det er vel ikke bare O(d) = (1/2)*d*Pi+2*h+d


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jo, det er udtrykket for omkredsen.

Arealet er A = h·d + (1/2)·π·(d/2)2


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. februar 2015 af TheKS (Slettet)

http://uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF13/Proever%20og%20eksamen/Opgavesaet/130529%20GL%20Matematik%20A%20htx%2029%20maj%202013.pdf

hvad med opgave 5 på side 6? hvordan skal jeg beskrive det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man skal beskrive, hvad der sker i hvert trin. Hvad er du i tvivl om her?


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. februar 2015 af TheKS (Slettet)

Her forstår jeg bare ikke hvordan jeg skal beskrive hvert step. Hvad skal for eksempel skrive i det første step?


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#11

1) Vinklen v er det halve af centervinklen i en regulær n-kant, derfor v = (360º/n)/2 = 180º/n


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. februar 2015 af TheKS (Slettet)

Nåh ja det kunne jeg sådan set godt se, tak for det! :) nu er jeg med, men forstår så bare ikke hvordan tan(180/n)=(b/2)/h. 


 


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man benytter så udtrykket for tangens til en vinkel i en retvinklet trekant. Man har da

        tan(v) = (b/2)/h

dvs

        tan(180º/n) = (b/2)/h

Det er vigtigt at angive gradtegnet, hvis vinklen angives i grader.


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. februar 2015 af TheKS (Slettet)

jeg kan ikke helt se hvad det er der sker. hvad sker der i de sidste 3. når du skriver hvad der sker er det jo åbenlyst hvordan der går til. er der en hjemmeside hvor en sådan formel er udledet?


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#15

Læs dog også forklaringen i opgaven. I (3) beregner man aralet af en af de små trekanter:

      AΔ = (1/2)·(b/2)·h = (1/2)·(b/2)·(b/2)/tan(180º/n)

hvor man indsatte et udtryk for h afledt i (2)

og det reduceres lidt i (4)

      AΔ = (1/2)·(b2/4)·cos(180º/n)/sin(180º/n)

og endelig benytter man, at hele n-kanten består af 2n kongruente trekanter af denne slags.


Skriv et svar til: MATEMATIK problem lidt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.