Matematik

Bestem koordinatsættet til cirklens to skæringer med andenaksen.

04. marts 2012 af turok (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, har en opgave uden hjælpemidler:

En cirkel har centrum i punktet C(3,-2), og har en radius på 5.


a) Bestem koordinatsættet til cirklens to skæringer med andenaksen.

 

Nogen der kan hjælpe?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. marts 2012 af mathon

                            ...opstil først cirklens ligning


Svar #2
04. marts 2012 af turok (Slettet)

ser det ikke sådan ud ; 

(x-3)^2 + (y-2)^2 = 5^2?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jo, det er korrekt. For punkter på 2.-aksen gælder der x = 0 . Sæt x = 0 i cirklens ligning og bestem de tilhørende y-koordinater.


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. marts 2012 af mathon

   så du til beregning af cirkelskæring med y-aksen
   har

                                                                         (0-3)2 + (y-2)2 = 25


Svar #5
06. marts 2012 af turok (Slettet)

y = 27?


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, slet ikke. Løs ligningen

(y-2)2 = 252 - 32 = 25 -9 = 16 = 42 ,

dvs

(y-2)2 -42 = 0 , eller

(y -2+4)(y-2-4) = 0

Brug så nulreglen til at løse færdig.


Brugbart svar (2)

Svar #7
06. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Hvis cirklens centrum er C(3,-2), er cirklens ligning

(x-3)2 + (y+2)2 = 52 ,

og y-koordinaterne for skæringspunkterne med y-aksen findes da ved at sætte x = 0 og løse ligningen

(y+2)2 = 52 -32 = 42 , dvs

(y +2+4)(y+2-4) = 0, eller

(y+6)(y-2) = 0


Skriv et svar til: Bestem koordinatsættet til cirklens to skæringer med andenaksen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.