Matematik

Bestem den værdi af x der gør vejen billigst mulig.

06. marts 2012 af Mixzo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har en opgave hvor jeg skal:

Opgave beskrivelse: Mellem to punkter A og B i to forskellige lande skal der etableres en vej APB som vist på figuren (se vedhæftet fil). prisen for stykket AP er 50 mio. kr. pr. km,  og prisen for stykket PB er 60 mio. kr. pr. km.

a) Bestem |AP| og |PB| udtrykt ved x, idet 0 =< x =< 46 (se figuren, som er vedhæftet.

Det har jeg så gjort.

Jeg kommer frem til 

|AP|^2 = 40^2+x^2 som jeg så tager kvadratroden af og får |AP| = 6.32455532+x

og

|PB|^2 = 33^2+(46-x)^2 som jeg så tager kvadratroden af og får |PB| =5,744562647+(6,6782329983-x)

 

Er det rigtigt nok? hvis det er kan vi gå videre til det jeg har problemer med, hvis ikke så forklar mig lige, hvad jeg har gjort galt.

 

b) Bestem prisen for vejen udtrykt ved x, og bestem den værdi af x, der gør vejen APB billigst mulig.

Først har jeg prøvet at bestemme prisen for vejen udtrykt ved x sådan her:

Vejpris=(6.32455532+x)* 50 + (5,744562647+(6,6782329983-x))*60

er det rigtig nok?

 

Så til den sidste del af opgave b: hvordan gør jeg lige det? jeg kan regne ud at det er bedst hvis PB er kortest, fordi den del af vejen koster mest, men hvordan finder man lige den værdi?

 

Mvh

Vedhæftet fil: grænse.png

Svar #1
06. marts 2012 af Mixzo (Slettet)

Ingen der har et bud?


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. marts 2012 af nielsenHTX

#0

a) rigtig fremgangsmåde, resultatet er ikke rigtigt

|AP|=√(1600+x^2) .

|PB| = √(33^2+(46-x)^2)

b) f(x)=|AP|+|PB| indsæt så de rigtige fra a)

og man finder minimum ved at løse

f '(x)=0

 

 


Svar #3
06. marts 2012 af Mixzo (Slettet)

Okay, tak

 

Ja jeg fandt ud af det at jeg havde beregnet den første forkert

 

Resultaterne for a er

a)

|AP|=√(1600+x^2)

|PB|=√(x^2-92x+3205)

 

b) det var også det jeg var kommet frem til, men mener da at jeg skal gange hver af AP og PB med det det koster at bygge vejen, så det bliver sådan her

50 * √(1600+x^2) + 60 * √(x^2-92x+3205)

 

Ja minimum er selvfølgelig hvis x er = 0 men hvis jeg nu skal finde den billigste løsning, kan det jo lige så godt være 46, fordi at jo mindre x er jo længere bliver den vej der er dyrest at lave, så vidt jeg har forstået det. og derfor må vejen være dyrer når x = 0 end når den er x = 46?

 

mvh

 

 

 


Svar #4
06. marts 2012 af Mixzo (Slettet)


Hvis jeg nu sætter f(x) = 0 som du skriver.

 

altså 50·√(x^2+1600)+60·√(x^2-92x+3205) = 0 skriver den bare false.

 

Men mente du at x skal være 0? for så skriver den 5396,76 og øges x falder prisen.

 

gør jeg noget helt galt her?

 

skriver jeg tal der er højere end 3 end på x plads skriver Mit problem Ti-nspire at tallet ikke er reelt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2012 af nielsenHTX

#3+4 f(x) har ikke minimum for x=0...

du skal finde hvor den afledte er 0(f '(x)=0) og ja

f(x)=50*|AP|+60*|PB|

 

så må du have defineret din funktion forkert da

fx f(4)=200*√(101)+180*√(317)≈5214.78

 


Svar #6
06. marts 2012 af Mixzo (Slettet)

Hmm okay, så forstår jeg nok ikke hvordan jeg skal finde minimumet.

 

har aldrig set f '(x)=0 skrevet sådan før

 

har kun kunne finde f(x) =50·√(x^2+1600)+60·√(x^2-92x+3205)

hvordan siger du så man gør for at finde minimumet?

 

Undskyld, jeg er meget træt her til aften.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2012 af nielsenHTX

#6 du har skrevet det er B-niveau, har i ikke haft om differentielregning?

 


Svar #8
06. marts 2012 af Mixzo (Slettet)

#6 Ja det har jeg, men nej, det har vi ikke haft endnu, fordi det får jeg først i 2.g

Jeg ved bare at jeg går i 1.g hvor jeg har Mat A, og vores opgaver plejer at være på B niveua.

Men kan man gøre det på en anden måde?

 

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. marts 2012 af nielsenHTX

#8 hmm ikke lige hvad jeg kan komme på, så er det bare at tegne den og aflæse hvor der er minimum 

men f(x)=50 * √(1600+x^2) + 60 * √(x^2-92x+3205)  har minimum for x=28,03024865   (hvordan du så vil aflæse det ved jeg ikke)


Svar #10
06. marts 2012 af Mixzo (Slettet)

Okay nu har jeg prøvet at sætte 28,03024865 ind på x plads i  (x)=50 * √(1600+x^2) + 60 * √(x^2-92x+3205). der får jeg 4696,703781. dvs. at vejen ikke kan blive billigere end 4696,703781 mio. kr.?

 

Jeg må spørger min lærer imorgen, det skulle ikke undre mig hvis han havde givet os en opgave vi ikke kan regne ;)

 

Mange tak for alt hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. marts 2012 af nielsenHTX

#10 ja vejen bliver ikke billigere end de 4696,70 mio. kr du kan jo prøve med f(28,2) og f(27,8) og se om begge ikke er større end f(28,0..).


Svar #12
06. marts 2012 af Mixzo (Slettet)

Okay mange tak, det bliver til at jeg tegner den og aflæser, og spørger min lærer imorgen om det er iorden.

 

mvh M!xZo og mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

# 9 & 11 har det rette facit - men indrømmet - det er beregninger, som selv TI-regnere må gi' op overfor,

så det er ikke så mærkeligt, hvis det falder dig svært.

AP 50 mio/km............PB 60 mio/km


a)       AP = √(40^2+x^2)=√(x^2+1600)
PB = √(33^2+(46-x)^2 = √(x^2-92x+3205)

b)       Pris = AP*50 mio + PB*60 mio =
50*√(x^2+1600) + 60*√(x^2-92x+3205)

c)      Pris' = 50x/√(x^2+1600) + 60*(x-46)/√(x^2-92x+3205) sættes  = 0
x = 28,030 km
 

 


Skriv et svar til: Bestem den værdi af x der gør vejen billigst mulig.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.