Matematik

keplers 3. lov

08. marts 2012 af Nightwalkers (Slettet) - Niveau: A-niveau

keplers 3. lov siger at T^2/a^3=k, hvor k er konstant. jeg skal begrunde hvorfor den er sand, men har ingen idé om hvordan!

 

hjælp..

Vedhæftet fil: Untitled.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du viser en kurve, der formodentlig viser a som funktion af T for de kendte planeter i Solsystemet. Prøv at lave grafen i et dobbelt-logaritmisk koordinatsystem.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. marts 2012 af mathon

   benyt
                              centripetalkraften "leveres" af tyngdekraften


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. marts 2012 af mathon

 begynd
                                                               m·ω2·R    =    G·m·M / R2


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2012 af mathon

   cirkulært omløb:
                                                               ω2·R    =    G·M / R2
               

                                                               R3    =    G·M / ω2    

                                                               R3    =    G·M / (2π/T)2 

                                                               R3    =    G·M / (4π2/T2)

                                                               R3    =    (G·M / 4π2) ·T2

                                                               R3    =    k ·T2

                                                               T2 / R3 = k

   som for approksimativt
   cirkulært omløb med
   middelafstanden a

                      giver

                                                               T2 / a3 = k


           
                                                         


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2012 af mathon

  som logaritmeret
   giver
                                                               2·log(T) = 3·log(a) + log(k)

                                                               log(T) = (3/2)·log(a) + (1/2)·log(k)
   der
   som nævnt i #1
   giver
                          en lineær graf i et dobbelt-logaritmisk koordinatsystem


Skriv et svar til: keplers 3. lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.