Fysik

Grund- og overtoner

11. marts 2012 af Solvejens (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med et forsøg for en svingende streng (grundtone og overtoner), hvor jeg skal udregne nogle forskellige formler ud fra mine fundne tal.

 

Jeg har udregnet f / Hz samt KK = 1/2 · Lamba / m.

Derudover skal jeg finde Lamba / m samt v = Lamba · f. Mit problem er, at jeg ikke er klar over, hvilke tal jeg skal bruge i formlerne.

 

Kan nogen hjælpe? Jeg er lidt lost...


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. marts 2012 af peter lind

Hvilken tal har du fundet ?


Svar #2
11. marts 2012 af Solvejens (Slettet)

                         f / Hz                  KK = ½· Lamba / m

Grundtone:       7,7                        112,5 · 2 = 225

1. overtone:      16,4                      112,5 · 1 = 112,5

2. overtone:      23,4                      112,5 · 2/3 = 75

3 overtone:       32,4                      112,5 · 1/3 = 37,5

 

Strengens længde= 112,5 cm.

Loddets masse= 100,17 gram.


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. marts 2012 af peter lind

jeg forstår ikke dit problem. du har for eks. i den første fundet ½*λ/m = 225. Så er det nemt at se at λ/m = 450.

Hvad er m ?


Svar #4
11. marts 2012 af Solvejens (Slettet)

Jeg tror, m står for meter. Men jeg har det i cm... :-)


Svar #5
11. marts 2012 af Solvejens (Slettet)

Så f.eks. Grundtonens v = Lamdba · f er lig med 450 · 7,7 = 3465.

Er det ikke korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. marts 2012 af peter lind

Så burde der ikke stå et divisionstegn, men hvis der virkelig menes at bølgelængden skal angives i meter skal du blot dividere dit resultat med 100 så du i eksemplet i #3 får 2,25 m


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. marts 2012 af peter lind

#4 ja men du mangler enheder hvilket bliver 3465 cm/sek.


Svar #8
11. marts 2012 af Solvejens (Slettet)

#6: Hmm... Jeg tror det der / m og / Hz siger noget om enheden - f.eks. målt i meter, og målt i Hertz. Tror ikke, det skal divideres...

 

#7: Yes, I know. Og 1000 tak for hjælpen! :-)


Skriv et svar til: Grund- og overtoner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.