Matematik

Tangent ligning

12. marts 2012 af Marrihansen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har lidt problemer med denne opgave.

Hvorledes løses denne opgave?

Opgaven løses uden hjælpe midler.

Ville nok bruge tangetligningen y-f(x0) = f'(x0)*(x-x0) men er ikke sikker.

Vedhæftet fil: opgave 8.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er korrekt, at man skal benytte tangentligningen, med x0 = 1 . Man skal derfor beregne f(1) og f'(1) for funktionen

f(x) = x2 · ln(x)

og så indsætte i tangentligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. marts 2012 af mathon

                          f '(x) = 2x • ln(x)  +  x2·(1/x) = 2x • ln(x)  +  x  = x·(2·ln(x) + 1)            x∈R+


Svar #3
12. marts 2012 af Marrihansen (Slettet)

#2 kunne godt tænke mig lidt uddybning, da linjer og tangenter ikke er min stærke side, og så jeg slipper for at spørge ind til det en anden gang.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvad er det, du ikke forstår i forklaringerne i #1 og #2? I #2 har du fået den afledede f '(x) serveret på et fad for dig, og i #1 bekræftes det, at du skal benytte tangentligningen, som du selv har skrevet i #0.

Tilbage er nu at beregne f(1) og f '(1) og så indsætte værdierne i tangentligningen

y = f '(1) · (x -1) + f(1)


Svar #5
13. marts 2012 af Marrihansen (Slettet)

#4 Det er rigtigt, at jeg har fået den afledede f ' (x) og skal benytte tangentligningen. Jeg er meget usikker på mine beregninger, da det aldrig har fanget mig helt.

x0=1

Tangentligning: y=f '(x0) · (x-x0) + f(x0)   =   y=f '(1) · (x -1) + f(1)
___
f(x)=x2 · ln(x)

f '(x)=x·(2·ln(x) + 1)
___
ln(1) = 0

f(1)=12 · ln(1)   =   f(1)=1 · 0   =   f(1)=0

f '(1)=1·(2·ln(1) + 1)   =   f '(1)=1·(2·0 + 1)   =   f '(1)=1·1   =   f '(1)=1
___
Kan mine udregninger passe??

EDIT:
y=f '(1) · (x -1) + f(1)   =   y=1 · (x -1) + 0

hvad er mit x ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er korrekt.


Svar #7
13. marts 2012 af Marrihansen (Slettet)

Du godt nok hurtig, fik kun lige og lige rettet #7


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Til #5 (via #7)

Dit x er den uafhængige variable i tangentens ligning. Skriv ligningen færdig på pænt reduceret form.


Svar #9
13. marts 2012 af Marrihansen (Slettet)

#8

y=1 · (x -1) + 0   =   y=1 · (x -1)   =   y = x - 1


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er korrekt. Man sætter dog ikke lighedstegn mellem ligningerne; der bruger man symbolet ⇔ .


Skriv et svar til: Tangent ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.