Fysik

Amplifikation af gamma stråling igennem bly??

13. marts 2012 af ba10s118 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa!

Idag da vi arbejdede med gamma stråling, skulle vi lave lidt med afskærmning af en fast gammakilde, med bly.

(Vores kilde var CS 137 - med HL på lidt over 30 år)

Men vi målte i fastspændt position.

først 10 målinger på baggrund ( a 60 sek )  = gennemsnitligt 23 Bq
Derefter 10 målinger, med 5 cm fra geiger til vores kilde = gennemsnitlig 2560 Bq

Derefter 10 målinger med 5 cm fra geiger til vores kilde, samt 1mm bly = Gennemsnit 3120 Bq

10 målinger med 5cm, og 2 mm bly  = 2500 ca

og så faldt impulserne efter jo mere vi tilføjede...
 

Men det første lag af 1mm bly havde en amplificerende effekt?

HJÆLP! Hvorfor ?

vi prøvede 4 geiger tællere, forskellige blyklodser, checkede for kontaminerde objekter  - vi fandt intet..

Nogle der har et svar på dette her :-)

Mvh Simon M.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2012 af peter lind

Det skal ikke kunne ske, så den eneste mulighed er en fejl ved forsøget. Det kan være regnefejl, så prøv direkte at sammenligne de observerede data. En anden mulighed er at i har byttet om så det der angives som uden bly rent faktisk er bly og omvendt


Svar #2
14. marts 2012 af ba10s118 (Slettet)

Peter lige mine ord - det burde ikke kunne ske.!

Intet er kontamineret, alt data kører automatisk ved pc, uden fejl.

og der er IKKE byttet rundt på data.!

vi prøvede det samme igen , 2 hold enda. samme resultater.

 


Men jeg er kommet frem til at vores GM har målt noget beta-stråling og noget gamma.

Da gamma jo kan blive til elektron og positron, når den bliver bombarderet ind i en neutron.

 


Skriv et svar til: Amplifikation af gamma stråling igennem bly??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.