Matematik

Lineær funktion

13. marts 2012 af mundi (Slettet)

Hej

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg ikke kan nå frem til det rigtige resultat.

OPgaver lyder:

Nedenstående tabel viser en prognose for Grønlands befolkning 2005-2015

2005 - 50283

2006 - 50475

2007 - 50659

2008 - 50819

2009 - 50980

2010 - 51134

2011 - 51301

2012 - 51451

2013 - 51609

2014 - 51763

2015 - 51921

Bestem en lineær model, der med god tilnærmelse beskriver den forventede udvikling i Grønlands befolkning 2005-2015

Når jeg bruger formeln for at finde a får jeg 163,8, hvor facit listen siger 162 (går ud fra, at det ligger inden for definitionen god tilnærmelse)

Men når jeg indsætter et af punkterne for at finde b, får jeg noget helt andet end 50319, som står i facitlisten

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Facitlisten antager sikkert, at x er antal år efter 2005. Hvis du har sat x til at være selve årstallet, får du en værdi for b, der er forskellig fra værdien i facitlisten.


Svar #2
13. marts 2012 af mundi (Slettet)

facitlisten har b til at være 50319, som jeg ikke kan finde ud af, hvordan de når frem til


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Genlæs forklaringen i #1.

Laver man lineær regression på tabellens data, får man

y = 161,61·x + 50319

hvor x er antal år efter 2005.

Hvis du har sat x til at være selve årstallet, er din forskrift jo

y = 161,61·(x -2005) + 50319

   = 161,61·x -273709

eller noget i den retning.


Svar #4
13. marts 2012 af mundi (Slettet)

prøver lige med lineær regression på lommeregneren. Tak for dine svar.


Skriv et svar til: Lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.