Kemi

Kemi udregninger -

14. marts 2012 af andersfilter (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej studieportalen jeg har virkelig meget brug for hjælp til følgende opgaver:

16. Opskriv reaktionsskema for hvad der sker når man blander saltsyre og natriumhydroxid.
NaHCl+NaOH -> H2O + NaCL
a. Hvis vi har 20 g saltsyre, hvor mange gram natriumhydroxid skal vi så bruge?
b. Vores saltsyre er 0.1M og vi har 0,100L. Hvad er pH i vores saltsyre?
c. Vi tilsætter 100mL 0,02M natriumhydroxid til vores saltsyre. Hvad her pH nu?

 

På forhånd tak

Anders


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2012 af mathon

 

                                                           HCl (aq)   +   NaOH (aq)    --->   H2O (l)   +   NaCl(aq)
ækvivalente stofmængder i mol:                     1                    1
ækvivalente masser i g:                             36,46            40,00
                                                             1               1,09709

a)
                                                      m(NaOH) = 1,09709·m(HCl) = 1,09709·(20 g) ≈ 21,94 g

b)
                                                     [H3O+] = c = 0,1 M = 10-1 M

                                                     pH = -log([H3O+]) = -log(10-1) = -(-1) = 1

                                                               


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2012 af imers (Slettet)

a. Start med at finde molarmassen (M) af saltsyre og natriumhydroxid. (slå op i det periodiske system) Derefter kan du finde stofmængden (n) for saltsyre, ved at dividere massen (m) i gram med molarmassen (M) .

n = m/M

Når du har fundet stofmængden for saltsyre, ved du også hvad stofmægden for natriumhydroxid er. Da vi ikke har fået andet afvide må vi antage at mængderne er ækvivalente. Dette betyder at forholdet mellem stofmængderne er lig med forholdet mellem koefficienterne i reaktionsskemaet. Så stofmængden for saltsyre vil atlså være det samme som for natriumhydroxid.
Nu har du både stofmængden og molarmassen for natriumhydroxid og kan via nedenstående formel beregne massen:

m = n * M

Det med pH kan jeg ikke hjælpe dig med.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2012 af mathon

c)
                                                     n(H3O+) = V · cs = (0,100 L) · (0,1 mol/L) = 0,01 mol
     tilsat
                                                     n(OH-) = V · cb = (0,100 L) · (0,02 mol/L) = 0,002 mol

                                                     H3O+   +   OH-   --->  2 H2O  

                                                     n(H3O+)overskud = (0,01 mol) - (0,002 mol) = 0,008 mol
     i blandingsvolumenet
                                                     Vbl = 0,2 L

                                                     [H3O+]ny = n(H3O+)overskud / Vbl = (0,008 mol) / (0,2 L) = 0,04 M

                                                     pHny = -log([H3O+]ny) = -log(0,04) = 1,4


Svar #4
14. marts 2012 af andersfilter (Slettet)

tusind tak allesammen!

 

i er de bedste!!


Skriv et svar til: Kemi udregninger -

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.