Fysik

Meget gammelt vand

17. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Nogen der kan/vil hjælpe?

kryptonionisotopen 81Kr henfalder til en stabil isotop af et andet grundstof

a) opstil reaktionsskemaet for henfald af 81Kr.

overfladevand indeholder atomer af af 81Kr, som kommer fra atomosfæren.
Når vandet siver ned i grundvandet, tilføres der ikke længere 81Kr, og indholdet af Kr81 aftager pga. det radioaktive henfald af 81Kr.

en vandprøve fra undergrundet uindeholder 2,32millioner kerner 81Kr

b) bestem aktiviteten af 81Kr  i vandprøven.

Vandet dybt under oasen1 i den Egyptiske ørken er 2,30*10^5 år gammelt.
Vandet siver herfra meget langsomt ad underjordiske vandårer til en anden oase2 som ligger 220km, fra oases1 . Vandet under oase2 indeholder 450 kerner af 81kr. pr liter.
Overfladevand indeholder 1900 kerner af 81Kr pr. liter.    

c) Bestem alderen af vandet under oase2.
Hvad er den gennemsnitlige fart fra vandet, der strømmer fra oase1 til oase 2? '

Det er meget lang tid siden jeg har haft om kerne fysik, og der havde vi kun kort om det, så er ret lost.
opgave a har jeg kigget på et kernerkort og fundet frem til at den hendfalder til Br79, hvordan opstiller jeg reaktionsskemaet?
Opgave b og c er jeg hel på bar bund?


Håber meget der er en som kan hjælpe.
På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis det er meget lang tid siden, at du har haft om dette emne, er det jo en god anledning til at komme i gang med at repetere emnet.


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. marts 2012 af mathon

     electron capture
                                         8136Kr   --->   8135Br                    T½ = 2,1·105 år = 6,62695·1012 s

                                                                                             k = ln(2) / T½ = ln(2) / (6,62695·1012 s) =
                                                                                                                                1,04595·10-13 s-1

                                         A = k · N = k·No·e-k·t = Ao·e-k·t

 

                                         t = (697605 år) · log(Ao / A)


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. marts 2012 af mathon

b)

                      A = k · N = (1,04595·10-13 s-1) · (2,32·106) = 2,43·10-7 Bk

c)
                      t = (697605 år) · log(Ao / A) = (697605 år) · log(No / N) = (697605 år) · log(1900 / 450) =
                                                                                                                                              436381 år


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. marts 2012 af mathon

detaljer:

    generelt:
                                          A = Ao·e-k·t    

                                          ek·t = Ao / A 

                                          k·t = ln(Ao / A)

                                          t = (1/k)·ln(Ao / A)

                                          t = T½ / ln(2) · ln(10)·log(Ao / A)

                                          t = 3,32193·T½·log(Ao / A)

    specifikt:
                                          t = 3,32193·(2,1·105 år)·log(Ao / A)

                                          t = (697605 år)·log(Ao / A)


              


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. marts 2012 af mathon

c)

    det sivende vands gennemsnitsfart

                                                                      vmiddel = (2,2·105 m) / (436381 år) ≈ 0,5 m/år


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. marts 2012 af kdanmark (Slettet)

#4 Hvordan kommer du frem til den henfaldskonstant? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. marts 2012 af mathon

@#18

                                                                       

 

                         A(t) = Ao·e-k·t   k ∈R+                                             A(t) = Ao·at   a ∈R+

                         (1/2)Ao = Ao·e-k·T½                                                  (1/2)Ao = Ao·a

                         (1/2) = e-k·T½                                                           (1/2) = a

                         ek·T½ = 2                                                                 ln(1/2) = ln(a)·T½

                         k·T½ = ln(2)                                                            ln(a) = ln(1/2) / T½

                         k = ln(2) / T½                                                          -ln(a) = ln(2) / T½

                                                                   k = -ln(a)

                                                                   ln(a) = -k

                                                                   a = e-k


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. marts 2012 af mathon

rettelse
                    @#7 men Johanne 18


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. maj 2012 af FuckedUpPeople (Slettet)

Nu er den her tråd gammel, men svaret til delspørgsmål c er ikke korrekt.

Man skal huske at trække den givne tid vandet er under oasen Gum Horia fra, før man kan udregne farten.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. november 2014 af sillerth (Slettet)

#5

detaljer:

    generelt:
                                          A = Ao·e-k·t    

                                          ek·t = Ao / A 

                                          k·t = ln(Ao / A)

                                          t = (1/k)·ln(Ao / A)

                                          t = T½ / ln(2) · ln(10)·log(Ao / A)

                                          t = 3,32193·T½·log(Ao / A)

    specifikt:
                                          t = 3,32193·(2,1·105 år)·log(Ao / A)

                                          t = (697605 år)·log(Ao / A)


              


Det kan godt være at det er mig der er en kæmpe spade, men kan du forklare mig hvordan du finder halveringstiden? For hvad skal man gøre med de 20,7%? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. februar 2016 af EmilySee (Slettet)

Hvordan ved du, at det er elektronindfangning og ikke beta+-henfald?


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. marts 2016 af Heineken1 (Slettet)

#12 

Man må slå op i databogen, eller google. Det ses f.eks. her https://en.wikipedia.org/wiki/Isotopes_of_krypton


Skriv et svar til: Meget gammelt vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.