Matematik

differentiering af brøk

18. marts 2012 af Mathisstrange (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg skal finde f'(x) for denne brøk   f(x) = (x2*ex) / (3x2+2)

 

Det er da sindssygt svært at skrive i det her dokument synes jeg.. så vedhæfter lige det jeg har lavet

 

Det virker lige uoverskueligt for mig, men jeg skal vel gange parantesserne ud, og kan nogen i så fald hjælpe lidt med det?

 

På forhånd tak

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (2)

Svar #1
18. marts 2012 af YesMe (Slettet)

f(x) = x2     (ex / (3x2+2))

benyt 

(u·v)' = (u'·v + u·v')

     hvor v = w/z , dvs (w/z)' = (w'·z - w·z')/z2

til sammen

(u·v)' = (u·(w/z))' = u'·(w/z) + u·((w'·z - w·z')/z2)

... lad  u = x2  , w = ex   og   z = 3x2+2


Svar #2
18. marts 2012 af Mathisstrange (Slettet)

Tak.. altså jeg ved sådan set godt hvilke formler osv jeg skal bruge, har bare brug for hjælp til at gange parantesserne ud


Brugbart svar (2)

Svar #3
18. marts 2012 af YesMe (Slettet)

#2

Det er bedre at danne en formel først hvad der skal være hvad osv istedet for at bruge så meget tid på at differenciere.

(u·(w/z))' = u'·(w/z) + u·((w'·z - w·z')/z2)

... lad u = x2   , w = ex   og   z = 3x2+2

(x2·(ex/(3x2+2)))' = 2x·(ex/(3x2+2))   +   x2·((ex·(3x2+2) - ex·(6x))/(3x2+2)2)

     ... reducer ;)


Svar #4
18. marts 2012 af Mathisstrange (Slettet)

Værdsætter din hjælp, men er det jeg har gjort på min linje 2 ikke korrekt? I så fald vil jeg gerne have hjælp til at komme videre derfra. Synes det gør det meget uoverskueligt at koge det ned til 1 linje som du gør .. :(


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. marts 2012 af YesMe (Slettet)

Okay,

2. linje passer.  Tælleren kan faktoriseres til x(3x3 + 2x + 4)ex


Svar #6
18. marts 2012 af Mathisstrange (Slettet)

Tak fordi du gider at bruge tid på at hjælpe, det er virkelig dejligt

 

Har faktisk ikke lært at faktorisere endnu :))

 

Søger stadig lidt hjælp til at reducere tællere. Hvis du stadig har tid.. vil du så tage det lidt mere step for step hvordan du reducerer?


Brugbart svar (2)

Svar #7
18. marts 2012 af YesMe (Slettet)

Man kan ikke reducere den mere.

Det bliver så til

f'(x) = (x(3x3 + 2x + 4)ex) / (3x2 + 2)2


Brugbart svar (2)

Svar #8
18. marts 2012 af mathon

se


Svar #9
18. marts 2012 af Mathisstrange (Slettet)

tusind tak til begge.. og specielt yesme fordi du brugte så lang tid


Skriv et svar til: differentiering af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.