Matematik
Integration
Hvordan integrerer jeg følgende?
π* ∫ f^2 (z)dz, hvor grænserne er a og b.
og a ≤ z ≤ b og √(x^2+y^2 ) ≤ f(z)
På forhånd mange tak for hjælpen!
Svar #2
27. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)
Ser ved første øjekast ud til at du skal rotere et 3-dimensionel fladeudsnit rundt om z- eller x-aksen. ?
Svar #3
27. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)
Det ligner volapyk, men prøver alligevel kamikaze-style...
∫ (x^2+y^2) dz giver på lommeregner = z*(x^2 + y^2)
Dette er det ubestemte integrale
Så giver det hvis man ganger med pi og sætter intervallet ind for z:
pi * (b - a) * (x^2 +y^2)
Jeg ved ikke om man i stedet skulle sætte kvadratrod(x^2 + y^2) lig hhv.b og a ved overgangen fra det ubestemte til det bestemte integrale?
Gad vide om opgaven burde hedde dx isf. dz? ∫ (x^2+y^2) dx hvor svaret giver: pi * (b - a)*y^2 + (b^3 - a^3) / 3
Svar #4
27. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)
opgaven virker lige så udtryks-lingvistisk forvirende som denne lignende 2 dimensionelle : https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1170466
...Er det en hjemmelavet opgave? en uddelt defineret skoleopgave? En caseopgave?
Ligner at man forsøger en 2D formel (se wiki-link) på en 3D flade.
Kan man overhovedet rotere et fladeudsnit om en akse og med hvilken grund?
Jeg gennemskimmede min bog Matematik for ingeniører Bind 2 (Hellesen et al, 1999), som gennemgår alt om 3D-flader: afsnittene om fladeintegraler, kurveintegraler, rumintegraler, fladeareal og planintegraler, men kunne ikke finde noget hvor denne omdrejningsformel anvendes på 3D.
Svar #5
27. marts 2012 af Duksepigen (Slettet)
Det er en caseopgave..
Opgaven går ud på at man skal vise at ∫∫∫1dv = π* ∫ f^2 (z)dz
π* ∫ f^2 (z)dz, hvor grænserne er a og b.
a ≤ z ≤ b og √(x^2+y^2 ) ≤ f(z)
Jeg har omskrevet ∫∫∫1dv til cylinderkoordinater og får at pi *(b-a)
Kan bare ikke finde ud af, hvordan det bliver lig med π* ∫ f^2 (z)dz?
Svar #6
27. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)
Rumintegral opløst ved cylinderkoordinater:
Se evt.
https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1161856
Svar #7
27. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)
∫ ∫ ∫ f(x,y,z) dV = ∫ ∫ dA ∫ f(x,y,z) (fra a til b) dz
Svar #8
27. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)
CylinderVolumen = h*A , = (b-a)*A = ∫ A dz ...dvs.
Cylinderens tværsnitsAreal integreres for hele z, dvs. fra a til b.
Cylinderens tværsnitsAreal = pi* radius^2
V = ∫ pi*radius^2 dz = pi* ∫ f (z) ^ 2 dz
idet Radius^2 = x^2 + y^2 = f (z) ^ 2 ???passer det???
Svar #9
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
Det drejer sig åbenbart om at finde rumfanget V af det omdrejningslegeme, der fremkommer ved at dreje grafen for funktionen f(x) , a ≤ x ≤ b , i alt 360º omkring x-aksen, og dette er
V = π · a∫b (f(x))2 dx .
Tilsyneladende skal det gøres som et volumenintegral, hvor man skal integrere 1 dV over omdrejningslegemets volumen, hvor dette er defineret ved
V: a ≤ z ≤ b , og for fast z er 0 ≤ r = (x2+y2)1/2 ≤ f(z) , så
V = ∫∫∫V 1 dV = a∫b 0∫f(z) 0∫2π 1·r dθ dr dz
= a∫b 0∫f(z) 2π r dr dz
= a∫b π [ r2 ]f(z)0 dz
= π · a∫b (f(z))2 dz
Opgaven går sikkert ud på at vise formlen for rumfanget af et omdrejningslegeme fremkommet ved drejning af grafen for en funktion omkring x-aksen.
Svar #10
27. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)
Billede vedhæftet.
.
Svar #11
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#10
Det er ikke en cylinder, man finder rumfanget af. Figurens radius i (x,y) udstrækningen varierer med z i henhold til funktionen f(z) .
Skriv et svar til: Integration
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
