Matematik
Cylinder koordinater el. Sfæriske koordinater.
Hej jeg sidder og bøvler rigtig meget med en opgave. Jeg har prøvet at løse følgende opgave ved at anvende metoden for cylinder koordinater. Har fået at vide, at jeg både kan bruge metoden for cylinder koordinater og sfæriske koordinater. Håber der er nogen der gerne vil hjælpe:
"Find volumen of the indicated regions:
Inside the cone z=sqr(x2+y2) and inside the sphere x2+y2+z2=a2. "
Jeg ved cylinder koordinater er givet ved:
x=r⋅cos?(θ)
y=r⋅sin?(θ)
z=z
og desuden ved jeg, at når man skal integrere så skal der stå:
tripleintegral(1 dv)=tripelintegrale(r dr dθ dz). Kan godt være det virker åbenlyst, men jeg kan slet ikke komme frem til noget overhovedet, og har prøvet i rigtig lang tid. Håber der er nogen der gider at bruge tid på at forklare mig alle trin, så jeg forstår det 100 %. Tusind tak på forhånd.
Svar #1
09. marts 2012 af peter lind
I den første bliver funktionen du skal integrer r2
I begge tilfælde skal du integrere funktionen f(x,y,z)=1. I den første skal du sætte den øvre grænse for r til kvrod(z) og i den anden den øvre grænse for r til a. I begge tilfælde er grænserne for vinklerne de tilladte ved den generelle transformation
Svar #2
09. marts 2012 af Anegrethe (Slettet)
Hvad mener du med "I begge tilfælde er grænserne for vinklerne de tilladte ved den generelle transformation" det forstår jeg ikke helt.
Svar #4
09. marts 2012 af Anegrethe (Slettet)
jeg forstår altså ikke, hvordan jeg skal stille det op.
Svar #6
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#5
Man skal beregne rumfanget af cylinderen z = √(x2 + y2) , 0 ≤ z ≤ h ved et rumintegral i cylindriske koordinater:
Vcyl = ∫∫∫V 1 dV = 0∫h 0∫z 0∫2π r dθ dr dz
= 2π 0∫h 0∫z r dr dz
= 2π 0∫h z2/2 dz
= π·h3/3
Svar #7
09. marts 2012 af Anegrethe (Slettet)
jeg har fået at vide, at facittet på denne opgave med sfæriske koordinater er: [4, pi/3, 2pi/3) og ved cylinder koordinater: [2kvadratrod(3), 2pi/3, 2]
Så kan ikke lige forstå, hvordan jeg kommer frem til det. Det du har lavet giver god mening, men hvordan kommer jeg frem til disse koordinater.
Svar #8
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
Kuglens rumfang regnes lettest i sfæriske koordinater:
Vsph = ∫∫∫V 1 dV = 0∫a 0∫π 0∫2π r2 sin(θ) dφ dθ dr
= 2π 0∫a 0∫π r2 sin(θ) dθ dr
= 2π 0∫a 2·r2 dr
= (4π/3)·a3
Svar #9
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#7
Man skal finde et rumfang. Du angiver et sæt koordinater.
Svar #10
09. marts 2012 af Anegrethe (Slettet)
Men hvordan ender jeg ud med de tre punkter. Det er det jeg slet ikke kan se.
Svar #12
09. marts 2012 af Anegrethe (Slettet)
Jamen det er de sfæriske koordinater som jeg skal finde. eller cylinder koordinater jeg skal finde. Det er derfor jeg ikke forstår det, for når jeg integrer får jeg jo kun et volume.
Svar #13
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#12
Jeg forstår ikke, hvad du mener. Du taler om sfæriske eller cylindriske koordinater for et punkt -- hvilket punkt taler du om?
Skriv et svar til: Cylinder koordinater el. Sfæriske koordinater.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
