Matematik

Kuglens ligning.

08. april 2012 af guzbak - Niveau: A-niveau

Jeg prøver at løse opgave 12

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/110823_stx112_MAT_A.ashx

Jeg har nogle problemer med den, og tænkte på om en kunne hjælpe mig med at løse den?

Jeg har fundet r = 3

herefter opstiller jeg (x-0)^2 + (y-0)^2 + (z-5)^2 = 3^2

så kan jeg ikke forstå hvordan det kan omskrives til x^2 + y^2 + z^2 + 5^2 + 10z 

og at ligningen så resulterer x^2 + y^2 + z^2 + 34 + 10z = 0

er der nogen der kan forklare? eller er dette en fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2012 af mathon

 

                    (z - 5)2 = z2 - 10z + 25


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. april 2012 af mette48 (Slettet)

x^2 + y^2 + z^2 + 5^2 + 10z

skulle have været

x^2 + y^2 + z^2 + 5^2 - 10z


Svar #3
08. april 2012 af guzbak

Så kuglens ligning er x^2 + y^2 + z^2 - 10z + 16 = 0 eller??

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. april 2012 af mathon

Så kuglens ligning er

                                          x2 + y2 + (x-5)2 = 32          som du jo har skrevet


Svar #5
08. april 2012 af guzbak

Nå, jeg troede altid man skulle have kuglens ligning til at give nul (det viser de nemlig i bogen)... 

Hvad så med anden del i opgave a) 

tangentplanen.. 

Stemmer det at den giver: 2x - y - 2z + 1=0

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Svar #6
08. april 2012 af guzbak

Er der ingen der kan hjælpe????

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Svar #8
08. april 2012 af guzbak

jeg har også løst den :) det var mere om jeg havde fået det rigtige .. men det må vi håbe at det er så.

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Skriv et svar til: Kuglens ligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.